Kempense Cartamundi wordt wereldspeler met Amerikaanse overname

De speelkaartengroep Cartamundi uit Turnhout neemt zijn Amerikaanse concurrent United States Playing Card Company (USPCC) over. Dat bedrijf is net als Cartamundi gespecialiseerd in de productie van speelkaarten. De groep brengt speelkaarten op de Amerikaanse markt onder 10 verschillende merknamen waarbij Tally-Ho, Bee en Bicycle. Hij staat voor een omzet van 112 miljoen dollar. Met de overname ziet Cartamundi zijn omzet met een kwart stijgen tot een half miljard euro. Het Kempens bedrijf is voor gelijke delen in handen van de families De Somer en Cartier de Marchienne.



USPCC heeft 350 werknemers en werkt met productiecentra in de VS en Spanje. Met de overname zal Cartamundi 2.500 mensen te werk stellen in 13 fabrieken. USPCC werd in de etalage gezet door de beursgenoteerde holding Newell Brands. Die gaat zich focussen op zijn consumentenmerken zoals Paper Mate, Waterman en Rotring. De kaartenproducent paste daar niet in. Een overnameprijs is niet bekend, maar die kan oplopen tot 200 miljoen dollar. De overname is de eerste belangrijke operatie van Stefaan Merckx. Die werd vorig jaar CEO van Cartamundi na het plotse overlijden van Chris Van Doorslaer.

Cartamundi produceert en beheert de merken Magic: The Gathering, Uno en Pokémon, net als pokerkaarten voor casino’s en verzamelkaarten voor getrouwheids- acties bij supermarkten. Het sloot licentiedeals met Disney, Pixar en Studio 100, en heeft een eigen collectie kaartspelen. Het nam in 2015 twee fabrieken van de speelgoedmultinational Hasbro over en maakt er de bordspellen van klassiekers als Monopoly, Cluedo en Trivial Pursuit.