Komt het nog goed tussen Marc Coucke en Hein Vanhaezebrouck?

“De verkoop op het verkeerde moment.” Zo vat Anderlecht trainer Hein Vanhaezebrouck de situatie momenteel samen van de Brusselse topclub. Aangezien de koper van de Anderlecht Marc Coucke pas op 1 maart aan het roer komt, mag Anderlecht tot dan geen fundamentele wijzigingen doorvoeren in zijn structuur. “Anderlecht moet in deze transferperiode gaan bedelen bij andere ploegen.” zegt Vanhaezebrouck daarover op een persconferentie, “En dat zijn die ploegen niet gewend van Anderlecht.” Voor Van Haezebrouck is het duidelijk, het is allemaal de schuld van Coucke. De miljardair reageerde al in een tweet. Hij omschrijft de huidige situatie als “geënsceneerde cinema met heel veel fictie”.



“Hein Vanhaezebrouck vraagt zich elke dag opnieuw af hoe hij in godsnaam in deze situatie is verzeild geraakt. Dit is niet de club die hij voor ogen had toen hij er in oktober zijn handtekening zette.” schrijft Peter Vandenbempt vandaag in een column. De voetbalcommentator schreef zijn column voor de persconferentie van Vanhaezebrouck plaats vond. “De situatie is wat ze is”, aldus Vanhaezebrouck tijdens dat perscontact. “We hadden nog minder mogelijkheden dan ik dacht. Het was quasi nihil. We waren met de handen gebonden bezig. We hadden het gevoel dat in ieder dossier het om die reden niet kon.” Met ‘die reden’ verwijzend naar de financiële situatie. Typerend is het geval Mitrovic, ex-Anderlecht speler. De Serviër kwam om medische tests af te leggen maar mocht onmiddellijk weer vertrekken wegens te duur. Vanhaezebrouck wil geen steen werpen naar manager Herman Van Holsbeeck. “Hij heeft alles geprobeerd om de dossiers te realiseren. Het is niet mooi om te zien hoe een mens kan lijden onder de situatie. Het was heel moeilijk voor iedereen.” Om te eindigen: “Het is allemaal het gevolg van de verkoop van de club op een verkeerd moment, het is nefast voor wat er in de club verder kan gebeuren.”

Coucke had zich zijn entrée in Anderlecht wellicht anders voorgesteld. “Nooit zo naar 1 maart verlangd!” schreef hij op Twitter. “ Tegen dan nieuwe, ambitieuze voorzitter voor Kvo met mooie toekomst. Vanaf dan kunnen Hein, spelers, staf en natuurlijk fans v RSCA volledig op mij rekenen. Ondertussen is al die geënsceneerde cinema, met heel veel fictie, niet nodig. Stay tuned!” Wat later voegde hij daar nog diplomatiek aan toe: “Et dès le 1er mars aussi des tweets en français, c’est promis. Je commence mes cours d’orthographe 😅😅. #rsca #mithra #durbuy #pairidaiza”, verwijzend naar zijn vele investeringen in Wallonië. Alle begin is moeilijk, zullen we maar zeggen.