De koopman in Marc Coucke en darmkankerpreventie

Wie de handel en wandel van apotheker-miljardair Marc Coucke wat volgt, weet dat hij een fervent promotor is van dr. Luc Colemont. Die laatste is de kruisvaarder van darmkankerpreventie. Nieuw daarbij is de Fecotest, een diagnostische zelftest die bloed opspoort in ontlasting. De test is vrij te koop in de apotheek. In de Gert Late Night show, waar Coucke de hele week te gast was, werd de test uitvoerig voorgesteld. Niet zonder eigenbelang. De Fecotest wordt gemaakt en verkocht door Pharco Innovations, opgericht door Marc Couckes holding Alychlo in oktober 2015. Pharco is ondertussen de hoeksteen geworden onder Ceres Pharma, de verkoper van vrij verkrijgbare geneesmiddelen die wordt omschreven als “Coucke’s nieuwe Omega Pharma”.Marc Coucke was de hele week te gast op de boot Evanna van Gert Verhulst in diens Vier-show Gert Late Night. Coucke stelde er in primeur zijn privé-museum voor. Maar voor wat hoort wat. Zo mocht Coucke uitvoerig zijn Ardeense gin promoten. Minder commercieel leek zijn pleidooi te zijn voor darmkankerpreventie. Eén van de makkelijkst te voorkomen kankers, als je er maar snel genoeg bij bent, zegt dr. Luc Colemont in gesprek met Coucke op de website van Vier. Coucke retweet ook enthousiast alles wat met darmkanker en Colemont te maken heeft. (Lees verder onder de foto)

Het spreekt voor zich dat darmkankerpreventie een goede zaak is. Toch waarschuwen specialisten voor de doe het zelf test. Wie bijvoorbeeld enkel wat anale huidkloofjes heeft, iets wat veel voorkomt, kan al een vals positieve test afleggen. Pas op, zegt dr. Colemont dan ook, wanneer de test positief is, betekent dat niet persé dat je kanker hebt, je moet dan wel naar je huisarts om je te laten onderzoeken.

Wat niet gezegd wordt is dat Marc Coucke met zijn bedrijf Pharco zelf de ultieme begunstigde is van de verkoop van de zelftest. “Pharco wordt de hoeksteen van het ‘mini Omega Pharma’ dat Coucke en zijn CEO Mario Debel willen uitbouwen.”, schreef de krant de Tijd enkele weken terug. “Het nieuwe bedrijf werd Ceres Pharma gedoopt. Behalve het productengamma van Pharco zal Ceres ook Etixx – het sportvoedingsmerk dat Coucke terugkocht van Omega Pharma – omvatten, én twee participaties van Debel zélf: botversterkende voedingssupplementen (onder het merk CalxPlus) en een middel tegen verkoudheid (Primarini).”

En dus ook de Fecotest.