KUNST – Jan De Cock wil de aarde redden, te beginnen in Oostende (met steun van Bart Versluys?)

 De Brusselse beeldende kunstenaar Jan De Cock houdt het voor bekeken in de hoofdstad. Hij heeft zijn vastgoedpand Brussels Art Institute van de hand gedaan voor 1,5 miljoen euro en plooit zich terug op de kust. Daar wil hij zijn levensmotto “true great art is crafts & rafts” waarmaken. Met zijn nieuwe vennootschap “Grandiose Shipyards” wil hij “een uitzonderlijk atelier” opzetten “dat zich met verve specialiseert in de eeuwenoude traditie van de ambachtelijke scheepsvaart en haar handel via het water. In de eerste plaats om ze in stand te houden en te beschermen van tenietgaan. Ten tweede om ze verder te ontwikkelen naar nieuwe hedendaagse modellen om de aarde te redden.” In Oostende wil hij een nieuwe kunstschool oprichten, met steun van de lokale bouwpromotor Bart Versluys.

In Brussel kampt De Cock al enkele jaren met financiële problemen. Het laatste boekjaar, per eind september 2017, sloot zijn vennootschap ‘Denkmal 15’ wel af met winst maar ook nog met een klein negatief eigen vermogen. De plannen om met het Sint Lucas Instituut een nieuwe school op te zetten in zijn gebouw nabij het Zuidstation, zijn mislukt. De subsidies zijn al enkele jaren stopgezet en Sint Lucas verhuist, weg van de vroegere papierfabriek van De Cock naar een nieuwbouw in Schaarbeek.

Daarop zette De Cock zijn gebouw, een vroegere papierfabriek in Kuregem, Anderlecht, te koop voor 3,4 miljoen. Uiteindelijk betaalt het Brusselse softwareholding Slashkernel er 1,5 miljoen euro voor. Wellicht zal dat net genoeg zijn voor De Cock om zijn bankleningen af te betalen.

Aan de kust, meebepaald in Oostende en Zeebrugge wil De Cock nu werken aan zijn wedergeboorte. In Oostende wil hij zijn plannen voor een kunstschool alsnog vorm geven. Met de financiële steun van de vastgoedondernemer Bart Versluys. “Je weet toch dat Versluys de grootste Ensor-verzameling van België heeft?” zo zei De Cock op een persconferentie eerder deze week. Versluys zelf geeft voorlopig geen commentaar. In het Italiaanse Turijn wil De Cock dan weer een atelier opstarten in een oude fabriek van Olivetti schrijfmachines.