Leidt Marc Hofman de ‘defamiliarisering’ in van Colruyt?

Marc Hofman

Frans Colruyt stopt als operationeel directeur van de supermarktgroep Colruyt. Sinds 2012 leidde hij in die hoedanigheid de belangrijkste tak van het familiebedrijf: de supermarktketens, waaronder Colruyt, Okay, Spar en Bio-Planet. Hij wordt opgevolgd door de nu 59-jarige Marc Hofman. Meteen is Jef Colruyt nog de enige vertegenwoordiger van de gelijknamige familie binnen het topmanagement van de distributeur. Vraag is of Marc Hofman de weg voorbereidt voor een nieuw, niet-familiaal topmanagement of dat hij dient als overgangsfiguur voor een nieuwe Colruyt familietelg? “De jongere generatie ervaring laten opdoen, laten groeien. Of ik al weet wie het wordt? Verschillende mensen worden klaargestoomd. Ik kan u niet vertellen wie het wordt, ik wil geen prins Filip-toestanden.” zei Jef Colruyt daarover eerder dit jaar.

Marc Hofman startte zijn carrière als bedrijfsrevisor bij Arthur Andersen. Later werd hij CFO of financieel directeur bij Sun International onder leiding van Marc Vanmoerkerke. Die laatste gaat er prat op dat Hofman in zijn bedrijf zijn eerste stappen zette als financieel directeur. In 1997 stapte Hofman over naar de beursgenoteerde voedingsgroep Ter Beke van de familie Coopman. Hij werd er topman van de vleesafdeling. In 2008 volgde hij Luc De Bruyckere op als algemeen directeur.Hofman heeft dus ervaring zat in familiale bedrijven. Toch is zijn benoeming als niet-familielid opmerkelijk. “Maar Marc is de beste.”, zegt Jef Colruyt kort. Jef is de neef van Frans Colruyt en momenteel de sterke man van de familie. “Dat Frans uit de directie vertrekt, is geen verrassing.” zegt hij. “Toen hij begon, zei hij dat hij vijf, maximaal zes jaar operationeel directeur wou zijn. Hij is trouwens ook bestuurder en dat blijft hij.”

De familie Colruyt is één van de meest opmerkelijke families die fortuin wist te maken vanuit het niets de voorbije decennia. Hoe familiaal geleid het bedrijf moet blijven, is niet duidelijk. De familie controleert meer dan de helft van de aandelen van het bedrijf. “Elke generatie vermenigvuldigt het aantal telgen. Ik ben de derde generatie, en die is met 40. De volgende is met 120. Ofwel ga je voor de route waarbij sommige takken andere uitkopen, ofwel doe je het allemaal samen. Wij zijn altijd voor samen gegaan.” zo zei Jef Colruyt eerder dit jaar in de Tijd.