Luc Tack komt Top-20 binnen

Belgium, brussel, 7/1/20115 Luc Tack, de CEO van weefgetouwenproducent Picanol en de industriële groep Tessenderlo Chemie, is door het financiële tijdschrift Trends verkozen tot Manager van het Jaar. Hij werd de laatste jaren vooral geroemd voor de redding van Picanol.  CREDIT: Imagedesk / Tim Dirven bvba
Luck Tack (midden rechts) bij de uitreiking van de Manager van het Jaar in 2014, naast premier Charles Michel.

De Westvlaamse ondernemer Luc Tack staat vandaag op nummer 18 op de lijst van De Rijkste Belgen. Tack surft mee op het succes van de beurskoersen van machineproducent Picanol en het chemiebedrijf Tessenderlo. Tack ziet zijn vermogen aangroeien van 736 naar 828 miljoen euro. Bij de vorige berekening stond hij nog op 22.Beide beursgenoteerde bedrijven staan onder controle van Luc Tack. Hij stapte in 2009 in de Ieperse producent van textielmachines Picanol en redde het bedrijf van de ondergang. Nu kijkt het bedrijf aan tegen een vol orderboek en is het op zoek naar bijkomende hooggeschoolde werknemers. Als sterk punt noemt Picanol de flexibiliteit van haar technologie. De machines zijn snel inzetbaar voor de productie van verschillende soorten textiel, iets wat erg belangrijk is in een sector die steeds volatieler wordt.

Tessenderlo moest dan weer wachten tot 2013 op de komst van Tack. In dat jaar nam hij een belang van 27 procent in het bedrijf over van de Franse staat. Ook daar zette hij fors het mes in de kosten en saneerde hij de operationele structuur. Tessenderlo is onder meer een belangrijke producent van meststoffen voor de landbouw.

De beurskoers van beide bedrijven zit in stijgende lijn na de algemene vergaderingen van enkel weken terug. Daar werd de goede gang van zaken van beide ondernemingen bevestigd.