Luc Tack ontkent Zwitserse beschuldigingen: Ik wilde Saurer helpen

Luc Tack (links) met Stefaan Haspeslagh. (Foto: Belga Images)

De ondernemer Luc Tack, eigenaar van textiel machineproducent Picanol, ontkent met klem dat hij samen met zijn financieel directeur Stefaan Haspeslagh vertrouwelijke informatie heeft misbruikt van het Zwitserse bedrijf Rieter. Die laatste, producent van spingetouwen, maakte gisteren bekend dat het drie productie eenheden van de groep Saurer heeft overgenomen. Daarbij zeggen de Zwitsers dat ze hebben ontdekt dat Tack en Haspeslagh, beiden bestuurder van Rieter, vertrouwelijke informatie hebben misbruikt om een eigen bod op Saurer voor te bereiden.

Als weefmachinefabrikant heeft Picanol een langdurige commerciële relatie met de controlerende aandeelhouder van Saurer, zegt Picanol nu in een persbericht. In die hoedanigheid werd onderzocht hoe zij met de controlerende aandeelhouder kon samenwerken om de Europese activiteiten van Saurer te redden. Het bedrijf verkeert immers in financiële moeilijkheden. Die besprekingen hebben Picanol er niet toe gebracht een formeel bod uit te brengen op de groep. In dezelfde context verstrekte Picanol Group wel een lening van 20 miljoen euro aan Saurer en dat zonder enig voorkeursrecht te verkrijgen voor de aankoop van activa of bedrijven. Bovendien, aldus nog het persbericht, heeft Luc Tack, wanneer hij hoorde van de financiële problemen bij Saurer, ook de CEO van Rieter gezegd dit dit eveneens een kans zou kunnen zijn om Rieter verder te versterken door het verwerven van bepaalde onderdelen van Saurer.



Luc Tack en Stefaan Haspeslagh respecteerden te allen tijde de governanceregels die van toepassing zijn in de het kader van elk mogelijk belangenconflict bij het beraadslagen of het nemen van beslissingen hierover, aldus Picanol. Zij namen bij Rieter noch deel aan de beraadslaging, noch aan de beslissingen betreffende de overname van delen van Saurer in het kader van corporate governance, noch hebben zij toegang tot of gebruik van informatie die via Rieter wordt gedeeld over de Saurer-zaak. Tack heeft verder aan Rieter financiering aangeboden door middel van een kapitaalverhoging om de overname te ondersteunen. Luc Tack en Stefaan Haspeslagh zeggen dat ze zullen meewerken aan elk onderzoek om de ongegrondheid vast te stellen van de aantijgingen van Rieter. In maart 2021 verwierf Picanol Group een minderheidsbelang van 10% in Rieter Holding AG. Rieter is een toonaangevende leverancier van systemen voor het spinnen van korte stapelvezels.