Luikse aandeelhouders versterken zich in chocoladeproducent Galler na overstromingen

(Foto: Belga Images)

Eén van de zwaarst getroffen bedrijven bij de overstromingen vorig jaar in Wallonië was de Luikse chocoladeproducent Galler. Hun productie eenheid nabij de Vesder in Chaudfontaine werd grotendeels verwoest. De schade liep op tot 12 miljoen euro. De Luikse aandeelhouders pompen nu 5 miljoen euro vers kapitaal in het bedrijf. Die aandeelhouders, met de Luikse overheid voorop, kwamen vorig jaar in het bedrijf om de Qatarese eigenaar in stilte naar de exit te begeleiden. Met de huidige kapitaalverhoging trekken ze hun participatie op van 25 naar 40 % van het chocolademerk. Wie het minder aan zijn hart laat komen is Jean Galler, de man die zijn bedrijf drie jaar terug verkocht aan Qatar. Na een niet-concurrentiebeding van twee jaar startte Galler de nieuwe keten “Chez Blanche”, nu al goed voor 6 vestigingen in de Luikse regio.

Na de overstromingen kon Galler zijn productie gedeeltelijk verderzetten in productie eenheden van kleinere concurrenten. De banken kwamen over de brug met een krediet van 4 miljoen euro. Voor de aandeelhouders kwam de ramp extra ongelegen. Nog maar vorig jaar legden een aantal Luikse ondernemers samen met het Luikse overheidsfonds Noshaq 4,8 miljoen euro op tafel om 25 % van Galler te verwerven en dit ten nadele van de Qatarese prinselijke familie Al-Thani. Die laatste kocht het volledig bedrijf in 2018 over van Jean Galler.



Nu krijgt Galler dus 5 miljoen euro extra kapitaal toegeschoven. De Luikse aandeelhouders staan daarmee op een participatie van 40 % in het bedrijf. Binnen dezelfde operatie wordt ook 11 miljoen overgedragen verlies van de Galler Holding weggeboekt. De holdig beschikt nu nog over 23 miljoen euro kapitaal. Jean Galler is ondertussen na twee jaar concurrentie verbod terug eigen chocolade aan het produceren. Die wordt momenteel verkocht in zes eigen verkooppunten die werken onder de naam “Chez Blanche” en in een 70-tal Luikse supermarkten.