Galler wil zich met Luiks overheidsfonds ontdoen van Qatarese schaduw en financiële verliezen

Van links naar rechts: Vastgoed ondernemer Renaud Jamar, Didier Leclercq, Galler CEO Salvatore Iannello en Luc Pire.

Samen met enkele Luikse ondernemers heeft het Luikse overheidsfonds Noshaq 4,8 miljoen euro geïnvesteerd in de ook al Luikse chocoladeproducent Galler. Die was tot voor kort via de Al Alfia Holding voor 100 % in handen van de Qatarese heersersfamilie Al-Thani. Die laatste ziet dat belang nu krimpen tot 75 %. De Qatarese aandeelhouder heeft daarbij zelf ook 10 miljoen euro kapitaal gepompt in Galler Holding. Met de verse middelen werd een overgedragen verlies van 10 miljoen euro in het productiebedrijf Galler weggewerkt. Met een marketingscampagne neemt Galler ondertussen een nieuw Belgisch profiel aan en schuift het zijn Qatarese eigenaar naar de achtergrond.

In september van dit jaar werd Galler via een marketingscampagne opnieuw in de markt gezet. Daarbij werd niet alleen de ‘look and feel’ via de verpakkingen gewijzigd. Het merk Galler wordt nu ook verankerd in Fairtrade en ecologie. Daarmee wil het Luikse bedrijf zich inschrijven in de ethische politiek van eerlijke handel met cacaoboeren en tegelijkertijd haar ecologische voetafdruk beperken.



Maar er is meer. Naar buiten uit wordt de Qatarese hoofdaandeelhouder naar achteren geschoven. Qatar wordt al decennia lang bestuurd door de emir Al-Thani die niet veel inspraak duldt. Politieke partijen zijn er verboden. Slechts 10 % van de 2,7 miljoen inwoners van de kleine golfstaat zijn ook Qatarezen. De overige 90 % zijn buitenlandse werknemers. Enkele maanden terug was er sprake van ruzie binnen de familie Al-Thani en zelfs van een mogelijke staatsgreep tegen de emir. Nu zouden er in oktober 2021 voor het eerst verkiezingen komen voor de Shura, het raadgevend orgaan dat de emir adviseert.

Galler schuift nu opnieuw de Belgisch-Luikse verankering naar voor en omschrijft zichzelf uitdrukkelijk als een ‘onafhankelijk’ bedrijf. Belgisch in de zin dat het bedrijf een eigen ‘grondwet’ lanceert met de slogan ‘La Choix, la gout, la liberté’ als een knipoog naar het Belgisch volkslied. Bij de Luikse ondernemers die het bedrijf mee verankeren zien we onder meer de media ondernemers Luc Pire en Didier Leclercq en vastgoed ondernemer Renaud Jamar.