NIEUW – Luik bundelt politieke en financiële krachten voor medtech investeringen

De Luikse publieke financieringsmaatschappij Noshaq heeft het voortouw genomen in de oprichting van het private beleggingsfonds White Fund. Noshaq is de nieuwe naam van het vroegere Meusinvest. Het brengt nu 6 van de 20 miljoen euro aan die het White Fund zal kunnen investeren in niet beursgenoteerde bedrijven die actief zijn in de medisch technische of medtech sector. White Fund is letterlijk en figuurlijk verankerd in Luik. Naast Noshaq is de tweede grootste aandeelhouder van het nieuwe fonds, eveneens goed voor 6 miljoen euro, het pensioenfonds Ogeo. Dat pensioenfonds staat centraal in het Nethys schandaaldossier. Ogeo bundelt de financiële slagkracht van de Luikse PS socialisten. Nog opmerkelijk, Noshaq is na François Fornieri en Marc Coucke met 14 % de derde grootste aandeelhouder van het ook al Luikse beursgenoteerde farmabedrijf Mithra.



White Fund is een zogenaamde pricaf, een privaat beleggingsfonds met fiscaal gunstig statuut maar dat enkel kan investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven. De ambitie van de initiatiefnemers is duidelijk: investeren in de cluster van nieuwe medtech bedrijven die het licht zien in en rond Luik. “Invest for jobs” is met 3 miljoen euro de derde grootste aandeelhouder. “Invest for jobs” is het beleggingsfonds dat paritair wordt beheerd door Agoria, de werkgeversfederatie van de metaalsector, en de metaalvakbonden. Ook hier in de link met Luik duidelijk: het fonds mikt op binnenlandse werkgelegenheid. “Invest for jobs” investeerder eerder al in de Luikse hardware start-up Image Matters en in Calyos, een specialist in liquide koelsystemen. Maar evenzeer in het Limburgse woonzorgcentrum Orelia, vastgoedkantoor Century 21 en chocolatier Galler. De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij brengt eveneens 3 miljoen euro risicokapitaal aan. Opmerkelijk is de aanwezigheid van Marc Nolet die als private investeerder 1 miljoen euro inbrengt. Nolet is de oprichter van het farmabedrijf Physiol, een spinoff van de Luikse universiteit gespecialiseerd in de productie van kunststof ooglenzen en eind vorig jaar verkocht aan een Amerikaanse groep. Kleinere aandeelhouders van het nieuwe White Fund zijn nog precies het universitair ziekenhuis van Luik (0,5 miljoen), de Brusselse gewestelijke investeringsmaatschappij (0,5 miljoen) en de vzw “Action Francophone pour la santé et la solidarité” (0,2 miljoen). Die laatste is in handen van de socialistische vakbond FGTB.

Het Luikse politiek-financiële netwerk is een goed gesloten wereld die dezer dagen wel redelijk door elkaar wordt geschud door het Nethys schandaal, de Luikse intercommunale die onder druk van de nieuwe Waalse minister-president Elio di Rupo, verankerd in Henegouwen, wordt opgekuist. Precies François Fornieri wou daarin een slag slaan door samen met de omstreden Stéphane Moreau in het geniep zijn hand te leggen op onder meer de windenergiespecialist Elicio. Di Rupo stak daar persoonlijk een stokje voor en diende klacht in bij het parket van Luik wegens corruptie. Recent voerde die in het dossier 21 huiszoekingen uit waarvan 6 met betrekking tot vennootschappen van Fornieri. Het is dus uitkijken in welke mate de succesvolle farma ondernemer van anticonceptie specialist Mithra in dit dossier pluimen zal laten.