Luxejacht van Jeroen Piqueur verkocht aan Turkse miljonair

Na meer dan een jaar onderhandelen is de Rubeccan, de luxejacht van Jeroen Piqueur, verkocht. De nieuwe eigenaar is een Turkse miljonair. De boot heeft zijn ligplaats in de Spaanse haven van Altea nabij Benidorm ondertussen al verlaten. Het is laatste gezien voor de Tunesische kust, op weg naar Turkije. De vraagprijs voor de boot, een kleine tien miljoen euro, is niet gehaald. De exacte koopprijs is niet bekend. De Rubeccan staat centraal in het fiscaal onderzoek rond Piqueur, een onderzoek dat zich richt naar het persoonlijk vermogen van de gevallen financier en dat los staat van het Optima onderzoek. De Rubeccan zou door Piqueur zijn aangekocht met zwart geld.



Er was lang getouwtrek rond wie nu eigenlijk eigenaar was van de boot, zeker nadat het Gentse parket er beslag op had gelegd. “Het was de moeilijkste verkoop die we ooit hebben meegemaakt”, zegt Hans Lengers, verkoopdirecteur van het Nederlandse Lengers Yachts in de Tijd. Er was vorig jaar in mei al een akkoord over de verkoop, maar omdat papieren zoek geraakt waren bij de inbeslagname, bleef het dossier aanslepen.

De Rubeccan is genoemd naar de kinderen van Piqueur, Rebecca en Ruben. Hij meet 45 meter. Door de inbeslagname konden geen testvaarten gehouden worden. De naam van de eigenaar, de inbeslagname en andere perikelen drukten de prijs. “Hoe langer de verkoop duurde, hoe lager de opbrengst, want elke maand dat het schip in de Spaanse haven lag, moest 10.000 euro liggeld betaald worden.” aldus nog de verkoper. Het bedrag van de verkoop, verschillende miljoenen, is gestort op de rekening van het COIV (Centraal Orgaan voor de Inbeslagneming en de Verbeurdverklaring), bevestigt curator Hans De Meyer nog aan de krant.