Manipuleert Marc Coucke de beurs?

coucke-vtm-perrigoApotheker-ondernemer Marc Coucke heeft op Twitter een lijstje gepubliceerd met volgens hem de vijf meest aantrekkelijke aandelen op de Brusselse beurs. Daaronder drie Rijkste Belgen: de familie Coopman van het voedingsbedrijf Ter Beke, de familie Boone van koekjesbedrijf Lotus Bakeries en François Fornieri van farmabedrijf Mithra. Het zijn ook bedrijven waar Coucke zelf heeft in geïnvesteerd. De krant de Tijd vraagt zich af of Coucke met zijn 132.710 volgers op Twitter dat zomaar kan doen. Marc Coucke zelf lijkt er niet wakker van te liggen, in tegendeel, hij lacht er een beetje mee.Iedereen publiceert dezer dagen lijstjes, waarom ik dus ook niet, zegt Marc Coucke. Dus zette hij spontaan zijn vijf meest geliefde aandelen op Twitter, in stijgende volgorde: Fagron, Lotus Bakeries, Ter Beke, Smartphoto en op nummer één Mithra. Coucke heeft er wel over nagedacht. Hij zet immers een disclaimer bij zijn selectie: aandelen kopen houdt steeds een risico, ik kan niet verantwoordelijk worden geacht voor eventuele verliezen.

Volgens beurskrant de Tijd kan lijstje van Coucke mogelijks veel impact hebben op de beurskoersen, praktijk toont wel iets anders

Coucke wel zegt niets over mogelijke winsten. Neem nu een relatief klein aandeel als Smartphoto waar Coucke zelf recent instapte. Door het aandeel publiek aan te prijzen bij zijn 132.710 volgers kan dit een koersopstoot tot gevolg hebben. En lof heeft Coucke genoeg voor zijn selectie. Volgens Coucke is Ter Beke definitief “vertrokken”. “Er liggen schitterende investeringen en vooruitzichten voor 2018 in het verschiet.” Over Smartphoto: “Onbekend is onbemind. De beurswaarde van 55 miljoen euro kan hoger.” Mithra is dan weer “het meest onderschatte bedrijf van België”.

De krant de Tijd is alvast kritisch en ziet misschien in Coucke wel een mogelijke concurrent. Ze contacteerde alvast de officiële beurswaakhond FSMA maar die was niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar.

We zetten de koersevolutie van de vijf aandelen vandaag even op een rij:

Mithra: + 3,4 %

Smartphoto: + 1,22 %

Ter Beke: – 1%

Lotus Bakeries: 0 %

Fagron: – 1,8 %

Coucke zijn reactie op de Tijd: “Reactie van @tijd : mag dat wel, met al zn volgers? Waarna ze mn lijstje verder verspreiden”