Marc Coucke 10de Rijkste Belg

Farma ondernemer Marc Coucke ziet zijn vermogen groeien van 1,271 tot 1,348 miljard euro. Daarmee stijgt hij van de 12de naar de 10de plaats op de ranglijst van de Rijkste Belgen. Coucke is nu uitgesproken de belangrijkste belichaming van industrieel succes in België. In 2000 stond hij nog op de 36ste plaats met een vermogen van 209 miljoen euro. Zijn huidige vermogen komt er onder meer nadat zijn holding Alychlo voor het boekjaar 2014-2015 een winst rapporteert van 901 miljoen euro.Coucke heeft Alychlo uitgebouwd tot zijn centrale holding waarin hij onder meer de financiële meerwaarden heeft ondergebracht die hij heeft gerealiseerd met de verkoop van zijn bedrijf Omega Pharma aan de Amerikaanse multinational Perrigo. Die deal werd in maart vorig jaar afgerond. Perrigo kocht Omega Pharma voor 3,6 miljard euro. Daarvan werd 2,48 miljard euro betaald voor de aandelen van het bedrijf terwijl ook 1,1 miljard euro schuld werd overgenomen. Coucke behield een uitvoerende rol bij het bedrijf. Van de 2,48 miljard euro wordt 25 procent uitbetaald in aandelen Perrigo, die allen naar Coucke gaan. De resterende 75 procent betaalde het bedrijf cash.

Sinds de verkoop van Omega Pharma, herinvesteerde Coucke naar eigen zeggen 350 miljoen euro. Zo stapte hij onder meer in de bouwgroep Versluys, in de farmabedrijven Mithra en Pharco, in de dierengeneeskunde van Ecuphar, in de slimme armband voor senioren Zembro en in de labochip van My-Diagnostick. Samen met hoofdaandeelhouder Eric Domb haalde hij het dierenpark Pairi Daiza van de beurs. Verder investeerde hij in het durfkapitaalfonds Volta Ventures, het investeringsfonds Waterland, en in Droia, een fonds dat kankeronderzoek ondersteunt. In het buitenland selecteerde Coucke het Zwitserse Sophia Genetics als target. Hij beheert dit alles samen met een ploeg van 6 medewerkers.

Alychlo beheert ook de nevenactiviteiten van Coucke. Zo controleert de holding onder meer het belang in voetbalploeg KV Oostende maar ook de culturele ‘joint venture’ ‘Kamacoucka’ die hij opzette samen met Kamagurka. De komende jaren zal blijken hoe rendabel de keuzes van Coucke zijn.