Marc Coucke, ‘gepakt door de pers’, bouwt belang in Oostende af tot 0 procent

De miljardair Marc Coucke gaat zijn belang in KV Oostende volledig afbouwen. Eerst werd gezegd dat hij na de overname van Anderlecht 9,9 % ging aanhouden in de kustploeg. Dat is dus nu veranderd. Coucke spreekt voor het eerst na de mediastorm waarin hij terecht kwam nadat hij Oostende overdroeg aan zijn vriend verzekeringsmakelaar Peter Callant. Hij voelt zich breed gepakt door de pers. “Wat over Peter Callant geschreven is, is compleet fout – dat hij maar een vermogen zou hebben van 5 miljoen euro. Ik mag hier in naam van Peter zeggen: als een lijstje zou opgemaakt worden van de voorzitters in eerste klasse naar vermogen, zou Peter in de linkerkolom staan. En al de rest gaat de buitenwereld niet aan, het zijn interne zaken. Nooit eerder is op dergelijke wijze gegraven naar de boekhouding van een club.”Coucke koos de krant Het Laatste Nieuws voor zijn eerste interview als eigenaar van Anderlecht. Hij blikt terug op een woelige periode waarin zijn “verkoop” van Oostende in de media met een luizenkam werd bewerkt. Niet eerder gezien, zegt hij. “Je zult mij geen kwaad woord horen vertellen over Roland Duchâtelet, maar toon mij eens de artikels die zijn gemaakt over de verkoop van STVV aan de Japanners? Hebben jullie toen ook vragen gesteld naar de schulden? Naar de verkoopwaarde van het stadion? Transparantie? No way. Trouwens, Peter Callant heeft in vijftien jaar echt wel iets opgebouwd, hoor – zijn verzekeringskantoor is een van de grotere in België.”

Naar eigen zeggen wou Coucke 9,9 % van 0ostende aanhouden om te tonen dat hij geloof heeft in de toekomst van de club. Dat zou ook bijkomende investeerders sneller over de streep moeten trekken. “Maar goed, dan kom ik op het Gala van de Gouden Schoen en dan merk ik dat diverse clubs mij aanspreken: ‘Marc, die 9,9 procent aandeelhouderschap in KV Oostende, dat gaan we toch eens moeten bekijken in de Pro League, hoor.’ Ik ben daarover gaan nadenken, diezelfde nacht nog. En ik dacht bij mezelf: ‘Mocht ík vernemen dat pakweg de voorzitter van Waasland-Beveren 9,9 procent aandelen bezit in KV Mechelen, dan zou ik dat óók raar vinden.’ Zodus heb ik de volgende morgen mijn team bij elkaar geroepen en ik heb gezegd: ‘Die 9,9 procent, ik ga daar 0,0 procent van maken.’

Ondertussen is hij al halfweg zijn zakenpartner Bart Versluys kocht 5 %van de aandelen over. De krant Le Soir meldt verder dat Anderlecht van de licentiecommissie uitstel heeft gekregen tot 9 maart om een volledig dossier in te dienen. Die termijn liep normaal af op 15 februari. Maar Anderlecht kan nog geen sluitend budget voorleggen. De licentiecommissie moet onder meer nagaan of Coucke geen dubbele belangen aanhoudt in Anderlecht en in Oostende.