Marc Coucke: dit is oorlog !

Marc CouckeDe Amerikaanse groep Perrigo roept zijn aandeelhouders op geen kwijting te verlenen aan Marc Coucke voor zijn mandaat als bestuurder van Omega Pharma. Perrigo zegt daarmee met zoveel woorden dat Coucke persoonlijke fouten heeft gemaakt. De Amerikanen houden meteen ook de optie open om Coucke persoonlijk aansprakelijk te stellen voor die fouten. De inzet is duidelijk. Perrigo betaalde 3,6 miljard euro voor de overname van Omega Pharma eind 2014. Achteraf bleek die prijs veel te hoog te zijn volgens de Amerikanen. Ofwel heeft Coucke ons iets voorgelogen, ofwel heeft hij Omega Pharma na de overname zo slecht geleid dat de waarde van het bedrijf is verschrompeld, zo lijken de Amerikanen te zeggen. Coucke reageert voorlopig niet.De bijeenroeping voor de algemene vergadering van Omega Pharma is vandaag gepubliceerd in de financiële pers. Daarin staat te lezen dat er wordt gevraagd in een afzonderlijke stemming geen kwijting te verlenen aan Marc Coucke en zijn financiële rechterarm Barbara De Saedeleer en dat zowel voor hun bestuurdersmandaten van Omega Pharma als voor Omega Pharma Invest. Ook opvallend is dat Perrigo geen voorbehoud maakt bij het bestuurdersmandaat van Jan Boone, oude kennis van Coucke en eveneens bestuurder van Omega Pharma. Die mag dus volgens de Amerikanen wel vrijuit gaan. Eerder werd Coucke door de Amerikanen al gedumpt als bestuurder en manager van zijn voormalig bedrijf.

Binnenskamers worden de juridische messen geslepen

Het is uiterst uitzonderlijk dat beursgenoteerde bedrijven op dergelijke manier hun vuile was buiten hangen en al vechtend over straat rollen. Het is niet bekend welke concrete fouten Perrigo Coucke wil aanwrijven. Wel duidelijk is dat de inzet de overnameprijs vormt van 3,6 miljard euro die Perrigo betaalde voor Omega Pharma. Om en bij de helft daarvan ging naar Coucke. Die globale prijs herzien, lijkt weinig waarschijnlijk. Coucke betichten van misleidende informatie omtrent de waarde van zijn bedrijf of van slecht management na de overname door Perrigo zou redelijk opmerkelijk zijn, om het zacht uit te drukken.

De algemene vergadering van Omega Pharma gaat normaal door op vrijdag 20 mei. Beide partijen onthouden zich van commentaar. Dat kan er op wijzen dat de juridische messen binnenskamers geslepen worden. Niemand wil zich laten pakken op fouten. Voor Marc Coucke lijkt de speeltijd voorbij te zijn.