Marc Coucke koopt een dierentuin

20140625 reportage Pairi Daiza - Brugelette dag 1 bij de panda's CREDIT: Imagedesk / Joost De BockMarc Coucke is werkelijk “all over he place”. Nu lanceert hij samen met Eric Domb een openbaar bod tot aankoop op het dierenpark Pairi Daiza, inclusief de twee panda’s. Eric Domb controleert nu al 69 procent van het park, Marc Coucke iets meer dan 2 procent. Het openbaar bod waardeert het park op 81 miljoen euro. Eric Domb is meteen 56 miljoen euro waard. Drie maand geleden was dat nog maar 41 miljoen euro.Niets lijkt toeval te zijn bij Marc Coucke. In juni van dit jaar liet hij zich uitgebreid fotograferen, samen met zijn kinderen, bij Nang Faa, het olifantenjong dat net was geboren in Pairi Daiza en waarvan Coucke meteen ook peetvader werd. Hij had er zelfs een farma-verhaal bij: de jonge olifant is bijzonder kwetsbaar en kan dank zij goede zorgen en geneesmiddelen overleven.

Nu, drie maand later, neemt Coucke het park over en neemt hij het weg van de beurs. “Voor mij gaat het hier niet om een gewone financiële investering, maar om Eric te kunnen helpen om het unieke karakter van zijn park te bewaren en het door te geven aan de generaties die na ons komen. Net als Eric wil ik deze schat doorgeven aan mijn kinderen in de hoop dat zij hem op hun beurt doorgeven”, aldus Coucke in een persbericht. Domb beaamt dit. “Ik merk steeds weer een groot verschil tussen de waarden van Pairi Daiza als ‘Tuin der Werelden’ en die van de financiële markten. De beurs verlaten zou de beste manier zijn om de ziel van Pairi Daiza en zijn waarden te bestendigen”, zo leert het persbericht.

Details over verhoudingen in aandelen en over wie wat betaalt, zijn er nog niet. Maar dat belette Marc Coucke alvast niet om nu al zijn twitter-pagina aan te passen en zijn foto te vervangen door een panda. coucke pandaDe kans is groot dat Coucke de meerderheid van het park in handen neemt en dat Domb langs de kassa passeert. Op 16 september wordt alvast nog een dividend uitbetaald van 2 euro per aandeel. Voor Domb betekent dat een bruto dividend van 1,5 miljoen euro. Op die manier begint Coucke meer en meer op koning Leopold II te gelijken, eerst zijn kasteel, nu zijn zoölogie.