Marc Coucke lacht met Panama-renko

Panama-renko

De onverbeterlijke twitteraar Marc Coucke doet het opnieuw, een beetje lachen met de opgejaagde actualiteit. “Breaking news, zo tweet hij, Ik moet het toegeven: ik heb toch iets van Panama: Een Panama -renko !” Daarmee speelt hij in op een eerdere perskwakkel. De kranten van De Persgroep hadden Omega Pharma en Coucke genoemd als eigenaar van twee Panamese offshore vennootschappen. Wat onmiddellijk werd gevolgd door een formele ontkenning van Coucke.Nog voor de Belgische leden van het ICIJ consortium de eerste namen hadden bekend gemaakt van Belgen die genoemd werden in de Panama Papers, kwam de krant De Morgen al met de eerste naam. “Omega Pharma zou alvast een van de Belgische bedrijven zijn die gebruikmaken van een schermvennootschap in Panama. De twee Panamese vennootschappen van Omega Pharma luisteren naar de namen Omega Pharma Assembly Inc. en Omega Pharma Consortium Inc. Het bedrijf van Marc Coucke maakt bij die schermvennootschappen gebruik van Gabriel Lawson, een stroman wiens naam opduikt bij zowat honderd vennootschappen in Panama, uit alle mogelijke sectoren.” aldus de krant.

Maar een dag later volgde de ontkenning. “Ondernemer Marc Coucke ontkent formeel en met klem enige betrokkenheid bij het Panamese bedrijf Omega Pharma Assembly. Dit nadat deze krant eerder meldde dat Omega Pharma twee schermbedrijven had in Panama: Omega Pharma Consortium Inc. en Omega Pharma Assembly Inc. De namen achter de bedrijven zijn, zoals dat gaat bij Panamese constructies, geheim. Onder meer die geheimhouding maakt de constructies zo populair. De naam Coucke duikt daardoor niet op, net zomin als namen van andere bestuurders van Omega Pharma. De enige namen die wel bekend zijn, zijn die van lokale agenten, directeurs en andere stromannen.”

Eerder waren op twitter al wat verwijten over en weer gevlogen, gevolgd door excuses van de betrokken journalist. Nu zet Coucke dus nog een laatste puntje op de i.