Marc Coucke neemt meerderheid in Zembro

Marc Coucke heeft via een kapitaalverhoging zijn belang in de vennootschap Uest verdubbeld van 30 naar 60 procent. Uest is de leverancier van het alarmhorloge Zembro dat senioren toelaat hulp op te roepen in een noodgeval. Ook Carevolution wordt aandeelhouder van Uest. Carevolution is een dochter van het sociaal secretariaat Partena en legt zich toe op innovatieve thuiszorg. Volgens Uest wordt nu dagelijks 1 senior in nood geholpen door Zembro.Uest werd in het najaar van 2014 opgericht door een 18-tal ondernemers waaronder Barbara Torfs en Bart Claes maar ook CD&V voorzitter Wouter Beke. Het digitale uurwerk verbindt senioren met hun familie of zorgverleners en biedt hen de mogelijkheid om snel alarm te slaan in geval van nood. Tegelijk zorgt het gebruik van het horloge voor meer gemoedsrust bij familieleden en vrienden, die zich verantwoordelijk voelen voor alleenwonende senioren.

“In het laatste kwartaal van 2016 is onze verkoop met 20% gestegen”, zegt Uest CEO Johan De Geyter in een persbericht, “In méér dan 200 winkelpunten is het horloge nu beschikbaar, dat is 3x zoveel als in het tweede kwartaal .” Uit de cijfers blijkt dat de Zembro méér dan 85% van de tijd gedragen wordt door de gebruiker, terwijl het sectorgemiddelde tussen de 18% en de 25% ligt.

Via zijn holding Alychlo trekt Coucke zijn belang in Uest op. Hij stelt verse middelen ter beschikking maar koopt ook een aantal oprichters uit.