Marc Coucke richt Etixx Sports op

etixx_02De honden blaffen maar de karavaan trekt voorbij.” moet apotheker-ondernemer Marc Coucke denken. Terwijl de hele pers stilstaat bij de klacht die de Amerikaanse groep Perrigo heeft ingediend tegen Coucke richt hij zelf Etixx Sports op om de overname te regelen van het voedingsmerk Etixx van… Perrigo. Er is in elk geval nog wat werk aan de winkel voor Coucke. De bestaande NV Etixx, bekend van onder meer zijn sportsponsoring, kijkt aan tegen een overgedragen verlies van bijna 20 miljoen euro.Etixx, verkoper van voedingsadditieven, was een onderdeel van Omega Pharma, het bedrijf dat Marc Coucke verkocht aan de Amerikaanse groep Perrigo. Die verkoop eindigde in een zwaar juridisch dispuut over de overnameprijs. Volgens Perrigo boekte Omega Pharma kunstmatige omzet door producten af te zetten bij apothekers die nog niet waren verkocht aan de eindgebruiker. Recent legden de Amerikanen daaromtrent klacht neer bij Cepani, het Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie. Daarmee is een procedure ingezet die jaren kan aanslepen.

Dat Couke onlangs sportvoedingsmerk Etixx terugkocht van Perrigo is deel van een grotere deal. Het bewijst dat de twee partijen niet met getrokken messen tegenover elkaar staan, en dat je alle ronkende verklaringen met een korrel zout moet nemen.”

Ondertussen praten beide tegenstanders blijkbaar wel met elkaar want Marc Coucke kocht Etixx terug over van Perrigo. Die laatste boekte wel een minwaarde van 11 miljoen euro in Etixx op immateriële activa. Dat laatste heeft betrekking op de merknaam en de marktimpact van Etixx. Coucke bouwde die vooral uit via sportsponsoring, een marketingtechniek waar de Amerikanen niet in geloofden en die dan ook onmiddellijk werd afgebouwd. Etixx is onder meer sponsor van een wielerploeg en van KV Oostende, de voetbalploeg van Coucke.

etixx_01Daarmee kijkt Etixx, in 2015 goed voor een omzet van 10 miljoen euro, aan tegen een overgedragen verlies van 19,8 miljoen euro. Het nieuwe Etixx Sports werd opgericht door de Coucke-holdings Mylecke Management en Alychlo. Daar was niet onmiddellijk iemand bereikbaar voor commentaar.

Opmerkelijk in dit verband is ook de stelling die Marieke Wyckaert, hoogleraar vennootschapsrecht KU Leuven, ventileert in het weekblad Knack. Volgens de hoogleraar bestaat de kans dat er achter de schermen wordt gewerkt aan een compromis. “Dat Couke onlangs sportvoedingsmerk Etixx terugkocht van Perrigo is deel van een grotere deal. Het bewijst dat de twee partijen niet met getrokken messen tegenover elkaar staan, en dat je alle ronkende verklaringen met een korrel zout moet nemen.” aldus Wyckaert.