Marc Coucke: schurk of genie?

Marc CouckeDe Amerikaanse groep Perrigo boekt nogmaals 409 miljoen euro af op de waarde van het overgenomen bedrijf Omega Pharma. Alstublieft. Eerder al werd 185 miljoen dollar afgeschreven op het vroegere bedrijf van Marc Coucke. Daarmee verliest Perrigo in totaal 571 miljoen euro op de overname van het Belgische bedrijf waarvoor het in totaal 3,6 miljard euro betaalde. Dergelijke cijfers zijn niet eerder gezien in de recente geschiedenis van ‘corporate investments’. Wat is dat nu met die Marc Coucke? Is hij gewoon een geniale verkoper die stofzuigers aan de woestijnbewoners kwijt raakt? Waarbij die woestijnbewoners de handleiding niet hebben gelezen. Of is hij een schurk die de Amerikanen een fata morgana heeft voorgespiegeld? Hopelijk is hij niet een combinatie van beide, een geniale schurk.Perrigo maakt de nieuwe cijfers bekend als onderdeel van hun resultaten van het eerste kwartaal 2016. Op de goodwill die werd betaald voor Omega Pharma wordt 194 miljoen dollar afgeboekt. De goodwill is het bedrag dat bovenop de boekwaarde van het bedrijf werd betaald. Perrigo zegt nu dat die goodwill, gedeeltelijk afhankelijk van de voorspelde groei op basis van marketing inspanningen, veel te hoog lag. Hetzelfde geldt nogmaals voor het overnamebedrag zelf. Hier wordt nu 273 miljoen dollar op afgeboekt en wel op de zogenaamde ‘immateriële activa’. Dat laatste kan onder meer slaan op het feit dat Perrigo meent dat het te veel heeft betaald voor patenten of onderzoeksinspanningen die Omega Pharma heeft geleverd. Concreet blijkt het probleem te zitten bij de waardering van een aantal Omega Pharma merken zoals Etixx en Davitamon, wereldberoemd in België, maar weinig daarbuiten.

Alsof dat alles nog niet genoeg is, zegt Perrigo ook dat ze verder werken aan het dossier en dat er ook in het tweede kwartaal van 2016 verdere afboekingen kunnen volgen. Zoals bekend werd Marc Coucke gewipt als bestuurder en als manager van Omega Pharma. Nog opmerkelijker is het feit dat Perrigo aan Coucke geen kwijting wil geven voor zijn rol als bestuurder. Daarmee houden de Amerikanen de deur op een kier om Coucke aansprakelijk te stellen voor eventuele fouten die hij zou hebben begaan.

Ultiem eindigt Perrigo dit eerste kwartaal 133 miljoen dollar in het verlies als gevolg van de Omega Pharma overname. De beurskoers van het bedrijf verloor één derde aan waarde. Marc Coucke van zijn kant reageerde nog niet op het hele dossier. De druk om dat wel te doen neemt nu echter langs alle kanten toe.