Marc Coucke stapt in softwarebedrijf van Edgard Vermeersch

Marc Coucke (links) en Edgard Vermeersch. (Foto: Itineris)

Het Gentse softwarebedrijf Itineris, gespecialiseerd in oplossingen voor nutsbedrijven, heeft ondernemer Marc Coucke kunnen aantrekken als nieuwe aandeelhouder. Met zijn investeringsholding Alychlo onderschrijft Coucke 16 miljoen euro kapitaal in Itineris. Het bedrijf wil de kapitaalverhoging aanwenden voor “strategische acquisities”. Itineris werd in 2003 opgericht door Edgard Vermeersch die nog steeds de meerderheid van de aandelen controleert. Eerder al stapte het Vlaamse overheidsfonds PMV in het kapitaal. Later kwam daar de investeringsmaatschappij Gimv bij. Ook Smartfin, het fonds van Jurgen Ingels, zit in het kapitaal. Dat is ook zo voor de federale overheid die via Fpim participeert. Jurgen Ingels is ook bestuurder van het bedrijf.

Itineris levert software waarmee water- en energiebedrijven onder meer hun meteropname en facturatie kunnen beheren. Met de investering wil Itineris verder groeien in Europa en de Verenigde Staten. Eind vorig jaar nam Itineris al het Waalse Opinum over. CEO Edgard Vermeersch is daarmee een buitenbeentje in zijn familie. Vader Eddy Vermeersch overleed in 2014 op 70-jarige leeftijd. Zijn zonen Serge en Dimitri zetten daarop de familiale bouw- en horeca activiteiten verder. De jongste zoon Edgard Vermeersch koos resoluut voor een andere richting en richtte het bedrijf Itineris op. Dat beschikt nu over filialen in België, Nederland en de VS.



“Sinds we in november 2021 met succes onze softwareoplossing UMAX lanceerden bij het waterbedrijf van New York, zien we een sterk groeiende interesse bij de overige Amerikaanse nutsbedrijven om met ons samen te werken”, zegt Vermeersch in een persbericht. “In het eerste kwartaal haalden we opnieuw twee belangrijke steden binnen. Het potentieel in de Amerikaanse markt is enorm en we willen dit graag ten volle benutten.” Coucke zegt onder de indruk te zijn van het parcours van Itineris tot nu toe. “Er is bovendien nog enorm veel potentieel om verder te groeien. Als je als Belgische speler kan doorbreken in de VS en je software succesvol kan lanceren in een stad als New York, met negen miljoen inwoners, dan wil dat wat zeggen”, zegt hij. Itineris telt meer dan 400 medewerkers. De jaaromzet groeide in 2021 met bijna een kwart tot meer dan 60 miljoen euro.