Familie Vermeersch [659]

Vermogen € 25 250 000
Gekend als Auberge du Pecheur
Activiteit Horeca en immobilliën
Inplanting Sint-Martens-Latem
Huidige positie 659


In de jaren ’70 van de vorige eeuw bouwden de broers Eddy en Paul Vermeersch in Wondelgem de succesvolle Metaalhandel Vermeersch uit. Het bedrijf was actief in wat de staalnégoce werd genoemd, de handel in staalproducten die werden afgeleverd door de Waalse staalindustrie. Het bedrijf trok de aandacht van staalindustrieel Albert Frère die in 1978 de meerderheid van 51 % in het bedrijf overkocht. Wanneer de staalindustrie daarop in moeilijkheden kwam, zocht Cockerill-Sambre naar manieren om de staalnégoce te stroomlijnen, lees de onderlinge concurrentie uit te schakelen, om zo de opwaartse productie te optimaliseren. Albert Frère had ondertussen ook het tweede grote staalnégoce bedrijf FCB gekocht en onderhandelde zeer hard met Cockerill. Ultiem verkocht hij zijn bedrijven en haalde op die manier zijn eerste miljard Belgische frank binnen. Cockerill fuseerde alle bedrijven tot het nieuwe Disteel en plaatste Eddy Vermeersch aan het hoofd van de nieuwe groep. Vermeersch stroomlijnde de sector met harde hand wat leidde tot zware botsingen met de Waalse vakbonden en zelfs tot een korte gijzeling van Vermeersch.

Eddy en Paul waren duidelijk de ondernemers van de familie. Broer Robert werd pater, broer Pierre priester. Eddy en Paul diversifieerden hun vermogen richting industrie, maar die avonturen liepen niet goed af. De overname van het havenbedrijf Ghent Grain Terminals werd een débâcle en ook de investering in het textielbedrijf Imperial Carpet Company eindigde in weinig transparante falingen.

De familie Vermeersch had meer succes in de vastgoedbranche. Eddy Vermeersch was gehuwd met Martine Versele van de veevoederfamilie Versele uit Deinze. Samen met zijn schoonbroer Eric De Witte bouwde hij de Nationale Immobiliën en Beleggingsmaatschappij (NIB) uit. Voornamelijk aan de kust realiseerde NIB talloze projecten, met als bekroning de transformatie van het Grand Hotel op de zeedijk van Knokke. In 1987 werd NIB ontbonden en de activa werden ondergebracht in de vennootschap Pabema. Daarbij werd de actieradius verlegd naar een bredere waaier van vastgoedprojecten, waaronder industriële verkavelingen en kantoorgebouwen.

Ondertussen bouwde Eddy Vermeersch ook een omvangrijk horeca-imperium uit. Top van de groep is het hotel met restaurant Auberge du Pecheur in het mondaine Sint-Martens-Latem. Daarnaast is er het Gossethotel in Groot-Bijgaarden, het hotel Serwir in Sint-Niklaas en het traiteurbedrijf Diner Privé. In Knokke is het restaurant Charl’s een onderdeel van de groep.

Eddy Vermeersch overleed in 2014 op 70-jarige leeftijd. Zijn zonen Serge en Dimitri zetten nu de bouw- en horeca activiteiten verder. In de bouw valt onder meer de activiteit op van de familie in Deinze, de thuisstad van moeder Versele. Samen met de familie Debucquoy werkte Serge Vermeersch ook het project Seaport Residenties af, en complex van appartementen nabij de jachthaven van Zeebrugge.

De jongste zoon Edgard Vermeersch koos resoluut voor een andere richting. Hij richtte het bedrijf Itineris op dat consultancy projecten afwerkt in de ICT-sector voor nutsbedrijven. Het bedrijf heeft ondertussen verschillende kapitaalrondes afgewerkt en beschikt over filialen in België, Nederland en de VS.