Marc Coucke stelt (voor het eerst) Marcel Duchamp tentoon

Ooit liet Marc Coucke een cameraploeg toe in zijn kunsthangar.

Over drie tot vier jaar wil miljardair Marc Coucke zijn eigen privé museum hebben in het Ardeense dorp Durbuy. Maar zolang wil hij niet wachten om zijn privé-kunstcollectie te openen voor een breder publiek. Coucke bezit 500 kunstwerken waarvan 300 van de hand van de avant garde kunstenaar Marcel Duchamp. Een deel van zijn collectie is vanaf vandaag te zien in de Deweer Art Gallery in het West-Vlaamse Otegem, nabij Zwevegem. Centraal staat het werk ‘La Boîte-en-valise’ van Marcel Duchamp, de ‘coup-de-foudre’ voor de privé-collectie Alychlo/Marc Coucke. Rond dat stuk uit 1936 werd een dynamisch geheel opgebouwd met werk van kunstenaars als Yves Klein, Robert Indiana, en Belgische talenten zoals Panamarenko, Wim Delvoye, Jan Fabre en Koen Vanmechelen.

Er waren tijden dat Marc Coucke zijn collectie gedeeltelijk tentoon stelde in een anonieme hangar, ergens op een geheime locatie te velde. Maar die tijden zijn achter de rug. “Ik heb eigenlijk ook zo goed als geen zakenrelaties naar die hangar meegenomen.” zegt Coucke daarover in L’Echo. Nu kiest hij dus resoluut voor de iconische Deweer Art Gallery. Hij huurt er één zaal die nu tijdelijk voor het publiek open gaat maar daarna enkel op afspraak zal te bezoeken zijn. In Durbuy schrijft hij ondertussen een architectuur wedstrijd uit die moet leiden tot de bouw van een eigen museum. Dat moet binnen drie tot vier jaar de deuren openen.De 55-jarige Coucke zegt gefascineerd te zijn door de figuur Marcel Duchamp. Voor het eerst krijgt nu ook het publiek inzage in de collectie die Coucke aanlegde van de avant gardist. “Vroeger durfde ik wel eens kunst kopen om de naam van de kunstenaar. Nu koop ik enkel wat ik mooi vindt.” aldus nog Coucke. Hij kocht “La Boîte-en-valise” in 2005 van de kunsthandelaar Ronny Van De Velde. Het werk is een verzameling miniatuur schilderijen van de belangrijkste werken van Duchamp, verzameld in een koffer. Wanneer de mensen niet naar het museum komen,breng ik de kunst naar de mensen, was de boodschap van Duchamp. Een prijs kleeft Coucke niet op zijn collectie. Duchamp is duur. “Hij was best betaalbaar, zegt Coucke, tot het werk “Belle Haleine, Eau de Voilette” op een veiling verkocht werd voor 8,9 miljoen euro, acht keer de geschatte prijs.” Nu laat Coucke zich in nieuwe aankopen bijstaan door de kunsthistoricus Johan Vansteenkiste. (Lees verder onder de foto)

“La Boîte-en-valise” van Marcel Duchamp

Nog in Deweer Art Gallery stelt ook de handelaar in natuursteen Tanguy Van Quickenborne zijn privé collectie open voor het publiek. Wie de collecties wil bezichtigen moet wel vooraf reserveren via www.platform6a.com .