EXCLUSIEF – Even binnenkijken in het kasteel van Wim Delvoye

De kunstenaar Wim Delvoye heeft enkele van zijn mooiste kunstwerken een plaats gegeven in zijn kasteel in Melle, het kasteel de Bueren, ook gekend als het kasteel Quatrecht. De Rijkste Belgen laat u even, exclusief, mee binnenkijken in het kasteel en genieten. Enkele dagen terug bevestigde het Hof van Cassatie een boete van 100.000 euro die Delvoye moet betalen wegens bouwovertredingen op de kasteelsite. Het grootste deel van die feiten blijft Delvoye ontkennen. Maar nu de juridische lijdensweg afgelopen lijkt, Delvoye kan nog naar het Hof voor de rechten van de mens in Straatsburg, zet de kunstenaar zijn kasteel te koop. Zijn kunstatelier, meer een kleine KMO, wil hij verhuizen naar het Waalse Chimay.



Als ik buiten België ben, voel ik mij gelukkig, maar eens ik in België ben, voel ik me ongemakkelijk.” zo reageerde hij na het arrest van Cassatie. Delvoye kocht het kasteel in 2008 en zou onterecht grachten hebben verbreed, bomen hebben gekapt en een betonnen plaat hebben aangelegd om een kunstwerk op te plaatsen. De betonnen plaat is ondertussen ontmanteld. Toch moet hij 100.000 euro boete betalen, maar hij blijft deels ontkennen. “Men is gewoon kwaad dat het kasteel niet meer vrij toegankelijk is sinds ik het kocht. Iedereen zat daar te vissen of was aan het joggen. En sinds ik het kocht, kan dat niet meer.”

Volgens de internationaal bekende kunstenaar is de juridische veldslag ook een wraakactie omdat hij de geplande bouw van een aantal windmolens in de omgeving van de Bueren met succes wist tegen te houden. Delvoye, die eerder al zei spijt te hebben dat hij het kasteel kocht, probeert er nu vanaf te raken. “Maar niemand zal het willen kopen. Iedereen leest de kranten en weet welke miserie ik ermee gehad heb.” Hij woont zelf in Engeland, maar zijn bedrijf verhuist hij naar Chimay, in Henegouwen. “Ik heb er een prachtig achttiende-eeuws gebouw gekocht dat een politiekantoor was. In Melle hadden ze een heksenjacht georganiseerd, maar in Chimay mocht ik zelf een woning kiezen om te kopen, voor een symbolische euro. In Vlaanderen krimp ik in elkaar van angst voor ambtenaren, maar in Wallonië helpen ze mij met van alles en nog wat. Het contrast kan niet groter zijn.” zo zegt hij in de lokale editie van Het Nieuwsblad.