Marc Coucke versterkt kapitaal KV Oostende

Marc Coucke heeft 1,5 miljoen van het geld dat hij in zijn voetbalploeg Oostende heeft gepompt, omgezet in kapitaal. Eind vorig seizoen keek de voetbalploeg aan tegen een negatief eigen vermogen van 12 miljoen euro. De miljardair Coucke leende echter doorheen de jaren 18,6 miljoen euro aan de ploeg. Daarmee kon de kustploeg overleven. Daarnaast pompt de voetbalploeg zelf 0,5 miljoen euro naar de vastgoedvennootschap KVO Oostende Stadion. De hele operatie heeft wellicht te maken met de financiering van de werken aan het stadion. Bij Oostende konden we niet onmiddellijk commentaar krijgen.Coucke mag dan zeer enthousiast zijn over zijn voetbalploeg, zijn bankiers zijn dat wellicht minder. De balans van KV Oostende oogt immers niet mooi met 15 miljoen overgedragen verlies half 2016, vorig seizoen een verlies van 7 miljoen en een negatief eigen vermogen van 12 miljoen euro. De ploeg overleeft dank zij de rekening courant van Coucke. Daar stond eind juni 2016 18,6 miljoen euro op. De rekening courant is het geld dat Coucke in de ploeg pompte maar geld dat hij ook makkelijk kan terugvorderen. Een stukje daarvan zet hij nu om in kapitaal wat de structuur van de ploeg op papier versterkt. In ruil krijgt Coucke daarvoor aandelen van de ploeg. Het is een stuk moeilijker om die aandelen terug te verzilveren dan om een rekening courant terug te betalen. Het negatief eigen vermogen van de voetbalploeg blijft sowieso ook na de operatie boven de min 10 miljoen.

Dat Coucke nu toch kiest voor (een klein beetje) meer aandelen heeft wellicht te maken met druk die de banken uitoefenen. Die werken liever met een vennootschap met een groot eigen vermogen dan met een grote rekening courant van zijn aandeelhouders. De tweede stap van de operatie versterkt het eigen vermogen van KVO Oostende Stadion. Die laatste heeft 6,7 miljoen euro schulden bij de banken en evenveel bij leveranciers. De voetbalploeg zelf heeft geen bankschulden.

Recent was er op de gemeenteraad van Oostende ook nog enige ophef over deze financiële constructie. Volgens oppositiepartij Groen pompt KV Oostende jaarlijks een deel van de subsidies die ze ontvangt voor haar jeugdwerking door naar de vennootschap die de bouwwerken uitvoert, iets wat zowel het stadsbestuur als KVO ontkennen.