Marc Coucke zet muziekfestival op poten (in Durbuy)

Manou Maerten, hier op Rode neuzen dag van VTM.

Zaterdag 27 juni. Dat is de dag waarop het eerste ‘Durbuy Festival’ moet plaatsvinden. Een muziekfestival dat volgt net op het afsluiten van de examens en net voor het echte zomerverlof start. In het park Adventure Valley in Durbuy. Op drie podiums. Met onder meer optredens van Henri PFR, Brihang, Charlotte Adigéry en Todiefor. Maar ook met Manou Maerten en haar gelijknamige groep Le Manou. Manou is de dochter van Bart Maerten, de 50/50 partner van Marc Coucke in Adventure Valley. Toegangsprijs voor het festival: 20 euro. In combinatie met het park: 50 euro. En oh ja, Marc Coucke wil in Durbuy ook zijn eigen professionele opnamestudio bouwen. 

Muziek en Marc Coucke. Het is weer eens iets anders. Los van de schlager “Couckenbak”. Maar het is duidelijk dat in Durbuy Manou Maerten mee drijvende kracht is achter het project. De 24-jarige Manou is perfect tweetalig maar kiest er voor te zingen in het Frans. Over niet evidente thema’s: homosexualiteit, liefde en zelfdoding. Maar zonder al te veel heisa. Net als Manou zal het ‘Durbuy Festival’ tweetalig zijn.



Voor Marc Coucke gaat het in de eerste plaats om een lokaal gebeuren. Hij maakt zijn plannen dan ook bekend in de regionale Waalse pers. “De lokale horeca moet hier mee van genieten.” zo zegt hij. Maar Coucke zou Coucke niet zijn wanneer hij er niet voluit zou voor gaan. In het verlengde van het festival plant hij de bouw van een opnamestudio. Zo kan Durbuy ook uitgroeien tot een cultuurdorp voor artiesten en zangers die er hun opnames doen. En dat mag snel gaan. Het eerste festival was eigenlijk gepland voor 2021. “Maar alles is nu al klaar, zegt Coucke, dus waarom nog wachten.” De toegangstickets wil hij in de eerste plaats democratisch houden. Hij mikt op een lokaal publiek. Het is duidelijk, Coucke wil zich verankeren in de regio Durbuy. Maar wel met ambitie. “Het Durbuy Festival moet een atypisch festival worden, zegt hij, anders dan de andere. We combineren Durbuy met muziek. De mensen zullen er van genieten.”