Marc Coucke werkt aan een dubbel sluitstuk van zijn investeringen in het Waalse dorpje Durbuy. De twee recent overgenomen golfterreinen worden op punt gezet. En Coucke investeert 30 miljoen euro in de bouw van een nieuw 4 sterrenhotel, goed voor 100 kamers. Heimelijk droomt hij er van dat Durbuy de winterverblijfplaats wordt van de betere Knokkenaar. En hij houdt de financiële touwtjes zelf stevig in handen. Hij en zijn manager Bart Maerten controleren elk 50 % van de holding LPM. Maar LPM zelf controleert slechts 20 % van de vastgoedvennootschap die investeert in de hotels. De Waalse verantwoordelijken kijken ondertussen nog steeds argwanend naar die Vlaamse miljardair die hun dorp verovert, te meer omdat zijn vertrouwensfiguur ter plaatse Pieter Bourgeois is, de zoon van de Vlaamse N-VA minister-president Geert Bourgeois,
“Vergis u niet, zegt Bart Maerten aan een journalist van L’Echo, ik ben hier de baas in Durbuy. Pieter Bourgeois is de vertrouwensman van Marc, hij volgt de contracten op, maar Marc laat mij beslissen.” Dat deed Maerten onder meer met de overgenomen golfterreinen van Barvaux-Durbuy en Méan / Five Nations. De Franse manager van het project werd discreet aan de deur gezet en Michel Poncelet, in golfkringen gekend als ‘Mister Gazon’, moet de terreinen restaureren. Wellicht gaan beide terreinen daarvoor twee maand de deuren sluiten.
In het centrum van Durbuy kocht Coucke de hotels Jean de Bohême en de aanpalende gebouwen. Die situeren zich recht tegenover zijn sleutelbedrijf Le Sanglier des Ardennen. De gebouwen gaan tegen de grond en er komt een nieuw 4 sterren hotelcomplex, goed voor 100 kamers, 6 vergaderzalen en drie restaurants. Een ondergrondse tunnel verbindt beide complexen met elkaar. De financiering van 30 miljoen euro wordt grotendeels gedragen door Coucke.
Wie in Durbuy wandelt hoort meer en meer West-Vlaams praten in de straten. Het is duidelijk dat Coucke Durbuy wil uitbouwen tot een spiegelbeeld van Knokke. “Een mini-Courchevel”, zo zegt L’Echo. Als dat maar goed komt in Wallonië. Alhoewel, de Luikenaars in Voeren lieten hun verzet tegen de Vlamingen vallen wanneer bleek dat het de Nederlanders waren die alle tweede verblijven in de Voerstreek opkochten, en goede klanten werden bij de lokale neringdoenders.(Lees verder onder de foto)
Marc Coucke en zijn medewerkers werken ondertussen ook hard aan hun public relations. Fashion fotograaf Henk Van Cauwenbergh werkte het fotoboek uit “Durbuy.Une histoire d’Hier, d’Aujourd’hui et de Demain”. Vreemd genoeg werd die ondertitel in het Nederlands vertaald als “Een verhaal van ondernemen en beleven.”