Marc du Bois trekt Spa weg van de beurs

Marc du Bois

Het zijn barre tijden voor de promotoren van de Brusselse aandelenbeurs. Na de scheepvaartgroep CMB en dierenpark Pairi Daiza besliste nu ook de familie du Bois om de spuitwatergroep Spa weg te trekken van de Brusselse beurstabellen. Du Bois bezit momenteel 90 procent van de aandelen van Spa. Voor de overige 10 procent biedt hij 95 euro per aandeel, een prijs die hoger ligt dan de hoogste historische koers van Spa. De operatie kost de familie du Bois 36 miljoen euro en brengt het familiaal vermogen op 394 miljoen euro, goed voor de 42ste plaats in onze ranglijst.



Marc du Bois wil de spuitwatergroep terug volledig in familiale handen nemen, te weten hemzelf en zijn twee zonen. Spa is van oudsher onder controle van de familie du Bois. Allerlei vragen en aanzoeken tot overname of toenadering van concurrenten en geïnteresseerde partijen hield Marc du Bois ver weg. Hij wil duidelijk doorgroeien op eigen kracht en dat in een omgeving die wordt gecontroleerd door grote multinationals zoals Danone en Coca Cola, eigenaar van Chaudfontaine, en grote distributeurs die eigen huismerken controleren.

Du Bois heeft zich alvast goed omringd om dat te laten gebeuren. De raad van bestuur van Spadel, de controlerende holding boven Spa, zit vol klinkende namen. Voorzitter is Johnny Thijs, ex-CEO van bPost. Jean baron Vandemoortele van de gelijknamige voedingsgroep is bestuurder, net als gewezen topbankier Axel Miller (ex-Dexia), Frank Meysman, voorzitter van de Europese reisgroep Thomas Coock, Roland Vaxelaire, telg uit de familie die destijds distributeur GB controleerde, en Anne-Charlotte Amory, tot 2012 PDG van het Franse champagnemerk Piper Heidsieck.

Vorig jaar haalde Spa een groepsomzet van 231 miljoen euro, goed voor een nettowinst van 16,6 miljoen euro.