Mark Vanmoerkerke lanceert zijn zoon William in beursgenoteerd vastgoed

William Vanmoerkerke

Qrf duwt op de resetknop”. Met deze marketing slogan kondigt het beursgenoteerde vastgoedfonds Qrf het nieuws aan dat het een verlies incasseert over het eerste halfjaar van 20 miljoen euro. Vorig jaar greep Mark Vanmoerkerke de macht bij het bedrijf. Hij maakte zijn 36-jarige zoon William meteen ook CEO van het fonds. Die zette de tering naar de nering en reorganiseerde de commerciële vastgoedportefeuille. Een belangrijk contract met de distributeur H&M werd naar beneden herzien. H&M huurt vier panden van Qrf. Volgens William Vanmoerkerke is het bedrijf nu klaar voor een nieuwe start.

William Vanmoerkerke startte zijn carrière als manager bij eBay. Hij was consultant bij Roland Berger en The Boston Consulting Group en strategisch directeur bij de Nederlandse uitgever Elsevier. Sinds het overlijden in 2014 van zijn grootvader Rudolf Vanmoerkerke, de oprichter van de touroperator Sunair, behartigt hij met zus Olivia en vader Mark Vanmoerkerke de belangen van de familie in diverse ondernemingen en participaties. Zijn vader is gekend als exploitant van het Thermae Palace in Oostende, als kunstverzamelaar en ex-CD&V- senator.Vorig jaar bracht de familie Vanmoerkerke 9 winkelpanden in bij QRF, verwierf 28 % van het fonds en nam meteen het management over. Het “resetten” van QRF hield in dat het dispuut met H&M werd opgelost door lagere huurprijzen af te spreken. Tegelijkertijd werden 12 panden verkocht. De portefeuille werd afgewaardeerd met 23 miljoen euro wat resulteert in een verlies van 20 miljoen euro. Nu moet het bedrijf klaar zijn voor een nieuwe start.

QRF verhuurt 90.000 m² winkeloppervlakte, goed voor 160 huurders in België en Nederland. De waarde van de vastgoedportefeuille bedraagt nu 270 miljoen euro.