De vorige Oostende burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.a) nam wat in mineur afscheid van zijn mandaat. Hij slaagde er niet in Oostende haar trots terug te geven, een vernieuwd Thermae Palace. Het dossier verzandde letterlijk. Zijn liberale opvolger Bart Tommelein wil dat verhaal niet herhalen. “Het is niet de roeping van de stad om een hotel te beheren.” zo zegt Tommelein. Hij heeft de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) nu gevraagd binnen de zes maand een stappenplan uit te werken om de toekomst van het hotel annex de Koninklijke Gaanderijen te verzekeren. Op die manier ontmijnt hij het dossier en houdt hij de Vlaamse regering aan boord. De familie Vanmoerkerke, die het hotel uitbaat, stelt zich constructief op.
De renovatie van beide kustmonumenten, de mooiste van Oostende, sleept al enkele jaren aan. De overnameprocedure die de Vlaamse regering en de stad Oostende in mei 2016 opstartten, liep verkeerd af. De nieuwe eigenaar zou dan met subsidies het hotel en de gaanderijen restaureren, maar geen enkele kandidaat bleek te voldoen. Nu komt dus PMV op de proppen. PMV is de investeringsmaatschappij van de Vlaamse overheid. En die heeft ervaring met onroerend erfgoed-projecten. In Antwerpen renoveerde PMV de Handelsbeurs van leegstaand gebouw tot hotel, restaurant, ondergrondse parking en evenementenruimte.
PMV zal de komende maanden gesprekken voeren met de stad Oostende, Erfgoed, en de huidige uitbaters. “We beogen een sterk ondernemingsplan met een sluitend financieel plaatje, dat rekening houdt met de erfgoedwaarden.” zo zegt Tommelein. “De huidige uitbaters, de familie Vanmoerkerke, zijn ingelicht over de plannen. Ze weten dat het hotel tijdens de renovatie wellicht een tijd dicht zal zijn. Ze hebben nog een concessie van vele jaren, en daar zullen we ons ook aan houden”, aldus nog de Oostendse burgemeester.
Omtrent de eigendomsstructuur zijn er blijkbaar geen taboes. Dat kan dus nog een verrassend dossier worden.