Mark Vanmoerkerke: 100 nieuwe residenties op de dijk van Oostende (tegen 500.000 euro per stuk)

Mark Vanmoerkerke

Het moet zowat de natte droom zijn van elke vastgoedinvesteerder: 100 nieuwe residentiële woonplaatsen creëren aan de zeedijk van Oostende. Het is precies dat wat Mark Vanmoerkerke wil en nog wel in combinatie met het tot nu toe prestigieuze Thermae Palace. Tot nu toe, schrijven we, omdat het hotelcomplex dringend aan restauratie toe is. En precies daar wringt het schoentje. Het toewijzingsdossier voor het project zit vast. Vanmoerkerke, die momenteel het hotel uitbaat, zegt dat hij de residentiële woningen nodig heeft om het hele project van 75 miljoen euro te kunnen financieren. De gemiddelde prijs per wooneenheid komt daarbij op een half miljoen euro.



Er bestaat een structuur om het hele Thermae Palace project op poten te zetten. Daarbij brengt de Vlaamse regering 10 miljoen euro in om de restauratie van het monumentaal gebouw te helpen financieren. Daarnaast moet het hotel worden omgebouwd tot een luxe hotel. Om dat alles uit te voeren zijn er drie kandidaturen ingediend: één van de huidige uitbater Mark Vanmoerkerke, één van de Mechelse familie en bouwgroep Willemen en één van de Duitse investeerder Rolf Evers.

Maar volgens de krant De Zeewacht is het dossier van Willemen slechts 10 pagina’s dik terwijl Rolf Evers al zijn plannen zelfs op 2 pagina’s weet samen te vatten. Alleen Vanmoerkerke lijkt een serieus plan te hebben. In dezelfde krant zet hij dat plan ook uiteen. “Wij willen dat Thermae Palace opnieuw een echte bestemming wordt”, zegt Mark Vanmoerkerke. “Met naast het hotel een restaurant, een wellness en een revalidatiecentrum voor mensen die herstellen van sportletsels. We willen ook twee binnenzwembaden en een buitenbad bouwen en op het dak van de Gaanderijen een wandeltraject. We weten dat de restauratie hoogdringend is en staan klaar om te beginnen.”

Volgens Vanmoerkerke, een verwoed kunstbelegger wiens vader ooit de toerismegroep Sunair oprichtte, kost het restauratie- en renovatieproject 75 miljoen euro. Vlaanderen betaalt 10 miljoen euro, de ombouw naar een vier- of vijfsterrenhotel kan voor 15 miljoen euro gefinancierd worden. “Dan heb je nog 50 miljoen euro te gaan”, rekent Mark Vanmoerkerke voor. “Wij zien maar één middel om die som binnen te halen: voltijdse of deeltijdse bewoning, eerste en tweede verblijven dus.”

Om dat te realiseren mag Vanmoerkerke 10 % in volume bijbouwen. Daarmee is meteen ook de gemiddelde verkoopprijs van de nieuwe wooneenheden bekend: 500.000 euro per eenheid. Maar ondertussen lijkt niemand te weten wanneer er iets wordt beslist in het dossier. En in 2018 lonken de lokale verkiezingen.