Marnix Galle genoemd in Spaans cocaïneverhaal

Juan Clavero (midden) wordt gefeleciteerd door zijn aanhangers na zijn vrijspraak.

Immobel-voorzitter en vastgoedmagnaat Marnix Galle komt in opspraak in een opmerkelijk Spaans cocaïneverhaal. Een Spaanse rechtbank beticht vier mensen er van opzettelijk 47 gram cocaïne te hebben verborgen in de bestelwagen van Juan Clavero. Deze laatste is een ecologist die zich verzet tegen de plannen van Galle om een aantal wegen op zijn domein in Andalusië af te sluiten. Op het moment van de feiten waren drie van de vier verdachten werknemers van het Spaanse vastgoedbedrijf van Galle. Die laatste zegt dat de vier op eigen houtje handelden en dat hij te kwader trouw in opspraak wordt gebracht.De ecologist, historicus en onderwijzer Juan Clavero is zowat een monument in Andalusië. Samen met zijn natuurvereniging Ecologistas en Acción de Jerez verzet hij zich met hand en tand tegen de plannen van Galle. Die wil een aantal zogenaamde ‘veewegen’ afsluiten van één van de boerderijen die hij kocht in Andalusië. Dergelijke wegen zijn echter openbaar en mogen niet worden afgesloten. Eind augustus dit jaar werd Clavero gearresteerd door de Spaanse Guardia Civil. In de krant El Diario doet hij zijn verhaal. Een man stelde zich voor als een aanhanger van Clavero en zijn beweging. Hij vroeg de ecologist om een lift in zijn bestelwagen. Bij het uitstappen zei hij dat hij zijn zonnebril had laten vallen en begon hij te zoeken onder de zetels van de wagens. Blijkbaar heeft hij op dat moment een zakje met 47 gram cocaïne onder de zetel geplaatst.

Clavero was nog maar net terug vertrokken wanneer hij werd tegengehouden door een politieman van de Guardia Civil. Die doorzocht de wagen en vond de cocaïne. Clavero pleitte onschuldig en diende klacht in tegen onbekenden. De rechtbank zocht de zaak uit en dagvaardt dus nu drie betichten die op het moment van de feiten werkzaam waren in het bedrijf Breña del Agua Investments S.L. Die laatste beheert de finca’s of boerderijen van Galle in de Sierra de Grazalema. Ook de politieman zou omgekocht zijn en mee in het complot zitten.

Marnix Galle

Tegenover de krant zeggen verantwoordelijken van Brena del Agua dat de drie niet meer werken voor het bedrijf. “Dat staat los van de feiten, ze zijn gewoon vertrokken.” zo worden ze geciteerd. “Ik beticht Galle er niet van betrokken te zijn in drugshandel, zegt Clavero, maar de man gedraagt zich als een potentaat. Hij behandelt ons alsof dit hier de derde wereld is. Hij jaagt op het domein vanuit zijn helicopter.” Mocht Clavero veroordeeld worden voor drugshandel kon hij drie jaar gevangenisstraf krijgen en zou hij zeker zijn baan als onderwijzer verliezen.

Marnix Galle is gehuwd met de vroegere VBO-voorzitter Michèle Sioen. Het echtpaar kwam recent in het nieuws als huurder van het kasteel van Stuyvenberg op het koninklijk domein van Laken. Brena del Agua heeft een kapitaal van 13 miljoen euro. Galle zou zijn meest recente domein in Grazalema gekocht hebben voor 11 miljoen euro. Hij zou er een nieuwe finca willen bouwen van 800 m². Het domein zelf zou hij gebruiken als privé-jachtterrein.