Max Verstappen zorgt voor paniek in de Waalse regering

De succesvolle Nederlandse F1 racer Max Verstappen

De Waalse regering vraagt dringt nieuw financieel overleg met de FOM, voluit de Formula One Management. Die FOM is de machtige organisatie boven het Formule 1 circuit. De Waalse regering sloot een contract af met de FOM waarbij het drie jaar lang in Spa Francorchamps een F1 wedstrijd organiseert. Die wedstrijden zijn echter verlieslatend, 7,5 miljoen verlies in 2018. De meerderheid van de toeschouwers in Spa zijn Nederlanders die hun landgenoot Max Verstappen willen zien rijden. Maar nu organiseert de FOM in het Nederlandse Zandvoort een eigen race. Met Max Verstappen in eigen land. De Waalse regering vreest een leegloop in Spa. En nog meer financieel verlies.

De races in Spa Francorchamps zijn al jaren verlieslatend. Belangrijkste bron van inkomsten zijn de Nederlandse bezoekers die geen races hebben in eigen land. De Waalse vertegenwoordigers waren zich van dat gevaar bewust wanneer ze met de FOM een overeenkomst aangingen om in 2019, 2020 en 2021 een race te organiseren in Spa. Ze betalen daarvoor respectievelijk 20, 20,5 en 21 miljoen euro aan de FOM. Het verlies nemen ze er bij als compensatie voor de economische meerwaarde die het event met zich meebrengt. Maar met de komst van Zandvoort vrezen ze dat het verlies de komende drie jaar oploopt tot meer dan 50 miljoen euro.



In hun contract hebben ze vastgelegd dat ze nieuwe financiële voorwaarden kunnen negociëren wanneer de FOM toch in Nederland een race op poten zet. En dat is wat nu gebeurd. In Wallonië zien ze dit als een mes in hun rug. De kans is klein dat Nederlanders zowel geld uitgeven in Zandvoort èn in Spa. De Waalse regering wil een nieuw contract met de FOM nog voor eind augustus wanneer de race in Francorchamps doorgaat. In de krant L’Echo wordt ook gewezen op een politieke connotatie. Ecolo gaat wellicht deel uitmaken van de Waalse regeringscoalitie. En die zijn niet zo Formule 1 gezind, om het zacht uit te drukken. De liberale MR daarentegen ging voluit voor Spa. Maar die MR dreigt nu in de oppositie te belanden.