MEDIA – DPG Media en Telenet pompen 33 miljoen euro in Streamz

De mediabedrijven DPG, in handen van Christian Van Thillo, en Telenet versterken hun gemeenschappelijk bedrijf Streamz met 33 miljoen euro kapitaal. 12 miljoen daarvan wordt cash ingebracht, 21 miljoen is omzetting van schuld. Streamz boekte over 2022 een omzet van 50 miljoen euro en boekte een verlies van 7 miljoen euro. Streamz moet een lokaal verankerde entertainment dienst worden die met streaming video de concurrentie aangaat met Netflix en Disney +. Beide aandeelhouders, die elk 50 % controleren van Streamz, zeggen hun vertrouwen in het bedrijf en zijn ambitie te behouden.Streamz ging in september 2020 van start met als opmerkelijke uitdaging een lokale concurrent te worden van de gigant Netflix. Vorig jaar werd de commerciële strategie al aangepast aan de sterke concurrentie omdat het klantenverloop te groot was. Momenteel biedt Streamz geen gratis proefperiode meer aan, maar zet het nadrukkelijk in op langetermijnabonnementen van 6 of 12 maanden. Wie meteen voor een langere periode intekent, krijgt korting. Dat moet het klantenverloop “doen evolueren naar een bedrijfseconomisch duurzaam niveau”.

Streamz is vroeger dan Netflix en andere spelers overgeschakeld op een bedrijfsmodel dat niet enkel rond sales draait, maar dat er ook op gericht is om klanten zo lang mogelijk te houden”, zegt CEO Bart De Groote. Het nieuwe commerciële beleid heeft volgens hem “tot dusver zeer positieve resultaten” opgeleverd. Concrete cijfers geeft het bedrijf niet. Tijdens het boekjaar 2023 kwam Bart de Groote aan boord als nieuwe CEO van Streamz, ter vervanging van Peter Vindevogel. Bart de Groote was eerder directeur B2C en Product Management bij DPG Media en CEO van Mobile Vikings.

De Groote sprak eerder de ambitie uit om de tweede streamingdienst van Vlaanderen te worden, na Netflix. Vorig jaar had volgens een studie van onderzoekscentrum Imec 12 procent van de Vlamingen Streamz in huis, terwijl Netflix 50 procent haalt en Disney+ 19 procent. De streamingdienst van Disney begon in Vlaanderen ongeveer gelijktijdig met Streamz.