MEDIA – Nieuw Nederlandse hoofdkwartier DPG wordt grootste hout-hybride kantoorgebouw ter wereld

Een grafische voorstelling van Mediavaert, het nieuwe hoofdkwartier van DPG Nederland in Amsterdam.

Het bleef tot nu toe een beetje onder de radar maar media-ondernemer Christian Van Thillo bouwt met zijn mediagroep DPG in Amsterdam aan een volledig nieuw hoofdkwartier voor DPG Nederland. Dat nieuwe Nederlandse hoofdkantoor wordt met een oppervlakte van 44.000 m² één van de grootste hout-hybride kantoorgebouwen ter wereld. Redacties van onder andere Het Parool, de Volkskrant, Trouw, Qmusic, NU.nl, Tweakers, vtwonen en Libelle zullen in 2024 gebruik maken van de state-of-the-art faciliteiten van het gebouw dat de naam ‘Mediavaert’ meekreeg. Christian Van Thillo haalt met DPG ondertussen meer omzet in Nederland dan in België. Het gaat dan voor 2022 om 1,1 miljard euro in Nederland, goed voor 166 miljoen euro winst, en 655 miljoen euro in België, goed voor 50 miljoen euro winst.

DPG is in België vooral bekend met de website HLN.be, de krant Het Laatste Nieuws, het magazine Dag Allemaal en het commercieel tv-station VTM. Alle redacties werden daarbij ondergebracht in een nieuw kantoorgebouw News City gevestigd op het Antwerpse Mediaplein. Een gelijkaardige logistieke stroomlijning van redacties gebeurt nu ook in Nederland. De mediagroep werd er actief in 2003 met de overname van de krant Het Parool. In 2005 lanceerde de Groep Qmusic in Nederland. In 2009 verwierf de groep van Van Thillo een meerderheidsbelang in PCM Holding BV, de uitgever van krantentitels zoals AD, Trouw en de Volkskrant. In 2015 kocht de groep controle over Wegener en zijn zeven regionale nieuwsmedia in Oost- en Zuid-Nederland. In 2020 tenslotte werd Sanoma Netherlands overgenomen. Die omvat naast een portefeuille van tijdschriften de nieuwswebsite NU.nl.



Mediavaert wordt nu het nieuwe hoofdkantoor van DPG Nederland. De plannen voor het kantoorgebouw dateren van voor de coronapandemie, zo vertelde directeur Projectmanagement & Communicatie Ilse Luyk van DPG Media in een persbericht van de bouwheer Drees&Sommer. “Voor een creatief bedrijf als het onze is het belangrijk dat medewerkers elkaar ontmoeten, stimuleren, samen vernieuwen. Dat gaat nu eenmaal beter als je bij elkaar zit. Medewerkers zijn nu over een aantal panden in de regio verspreid. Extra reden om vaart te maken is het aflopen van de diverse huurcontracten. (…) Onze eigenaar Christian Van Thillo gaf ons de vrije hand, onder één voorwaarde: dat het geen gebouw zou worden waarin evengoed een bank kon worden ondergebracht. Dat is gelukt, het wordt een kantoor met ons karakter.”