MEDIA – Paul Gheysens zet een punt achter zijn media ambities

Paul Gheysens (Foto: Belga Images)

De digitale radio Business AM stopt met de productie van nieuwe programma’s. De radio werd twee jaar terug opgestart en gefinancierd door bouwondernemer Paul Gheysens. Maar nu beginnen de laatste twee werknemers van het bedrijf aan hun laatste werkweek. Vanaf volgend jaar brengt Business AM enkel nog herhalingen. Het nieuws werd bekend gemaakt door de openbare omroep VRT die sprak met enkele ex-werknemers van het bedrijf. Die stellen dat de lonen al maanden niet zijn uitbetaald. De achterstallige lonen zouden oplopen tot 900.000 euro. Business AM is onderdeel van MediaNation, het bedrijf waarmee Paul Gheysens wou diversifiëren naast zijn bouwbedrijf Ghelamco. Hij financierde het bedrijf met 17 miljoen euro aan voorschotten. Maar het verlies liep gelijk op tot 13,8 miljoen euro eind vorig jaar. Gheysens zette zijn voorschotten niet om in bedrijfskapitaal en is nu dus niet van plan vers geld aan te brengen. MediaNation laat in een reactie aan de VRT weten dat de activiteiten inderdaad “gedownsized” zijn, en dat de betalingen zullen gebeuren “in functie van de cashflow die voorhanden is”.

MediaNation is gebouwd op het project Newsmonkey dat in 2014 werd opgestart door de wetstraatjournalist Wouter Verschelden. Die wilde via het internet jongeren aanspreken die moeilijk via klassieke media bereikbaar waren. In 2019 wist hij Paul Gheysens aan te trekken als financier. Daarna volgden de initiatieven zich snel op. Maar de meeste verdwenen bijna even snel als ze waren gekomen. Meest opvallend was de aankoop door het bedrijf van de Belgische licentie op het Amerikaanse tijdschrift Newsweek. Dat project werd echter vorig jaar in stilte afgevoerd. De marketingactiviteiten en de eigen videoproducties binnen MediaNation werden afgestoten. En nu wordt dus een punt gezet achter het radioproject. Het mediabedrijf valt nu terug op haar internetnieuwsproducten die achter een betaalmuur zijn geplaatst.Een medewerker van de radio vertelt aan de VRT dat hij nog zo’n 40.000 euro onbetaalde facturen heeft openstaan. “Ik heb onlangs van de CEO vernomen dat de achterstallige lonen opgelopen zijn tot een totaalbedrag van 900.000 euro”, zegt een andere medewerker. “We hebben een advocaat onder de arm genomen. Die heeft bestuurders Wouter Verschelden en Paul Gheysens laten weten dat ze in geval van wanbetaling persoonlijk aansprakelijk zullen gesteld worden. We gaan nu met onze advocaat eventuele volgende juridische stappen bestuderen”, aldus de medewerker.

De VRT nieuwsredactie volgt het reilen en zeilen van Paul Gheysens van dichtbij op. Eerder al brachten ze een Pano uitzending over de ambities van Gheysens om met zijn bedrijf Ghelamco in Knokke een tweede golfterrein aan te leggen en welke technieken daarbij worden gebruikt om gronden te verwerven. Uit die reportage bleek dat Paul Gheysens niet veel vrienden maakt. De ondernemer is bij het grote publiek vooral bekend als eigenaar van de voetbalploeg Antwerp.