MEEST GELEZEN IN 2022 – Rijkste Belg Eric Wittouck keert dividend uit… van 2 miljard euro

 

Kasteel Fougeraie in Ukkel. (Foto: Wikipedia)

Artal International, de Luxemburgse investeringsvennootschap van de Rijkste Belg Eric Wittouck, keert over 2021 een dividend uit van 2,051 miljard euro. Dat moet zo wat een record zijn wanneer het gaat om een dividend dat wordt uitgekeerd door een niet-beursgenoteerde unifamiliale vennootschap. Artal International kon in 2018 een winst boeken van 2 miljard euro op de verkoop van Blue Buffalo Pet, een Amerikaanse producent van biovoeding voor honden. Momenteel houdt Wittouck via Artal International nog een geïnvesteerde portefeuille aan van 5,7 miljard euro. De 76-jarige Wittouck schuwt elke media aandacht. Een belangrijk deel van zijn investeringen loopt over Wall Street. Zelf woont hij in Monaco maar hij beheert wel het familiaal kasteel Fougeraie in Ukkel. Hij heeft een uitgesproken liefde voor luxeboten. Zijn opmerkelijke eigenzinnigheid toont zich onder meer in het Amerikaanse cultuur entertainment bedrijf Meow Wolf dat hij voor 66 % controleert.De wortels van het fortuin van Wittouck zijn verankerd in het bedrijf Tiense Suiker waar zijn familie de grootste aandeelhouder van was. In 1989 werd Tiense Suiker verkocht aan het Duitse bedrijf Sudzucker voor 945 miljoen euro, in die tijd één van de belangrijkste industriële operaties. De opbrengst van de verkoop werd gerecycleerd binnen de Luxemburgse holding Artal. De daaropvolgende jaren kocht Wittouck zijn neven weg uit Artal. In 1999 werd Artal International opgericht als dochter van Artal Group. Wittouck controleert Artal via de Luxemburgse holding Westend. Het dividend van 2 miljard komt via een tussenstap terecht op de rekening courant die Wittouck aanhoudt op Westend. Binnen de groep Artal zijn de liquiditeiten ten belope van 5,86 miljard euro gegroepeerd in Artal Treasury met zetel in Guernsey.

Wittouck investeert via verschillende vehikels waaronder Fynveur en Invus. Vorig jaar stapte hij onder meer in het kapitaal van Jumbotail, één van India’s grootste digitale groothandels voor voeding en kruidenierswaren, de bedrijfscateraar ezCater, en in het Duitse e-commercebedrijf Hashtag You, een bouwer van merken die consumenten rechtstreeks en uitsluitend via e-commerce benaderen. De meest in het oog springende investering van Wittouck is ongetwijfeld die in de Amerikaanse groep Meow Wolf, een entertainment bedrijf dat ontstond als een anarchistisch geïnspireerd kunstproject. De groep exploiteert ondertussen entertainment hallen in Denver, Santa Fe en Las Vegas. Bezoekers worden er ondergedompeld in een verrassende wereld van cultuur en fantasie.

Belgische investeringen zijn er niet te vinden bij de Rijkste Belg. Sinds enkele jaren wordt zijn 35-jarige zoon Amaury betrokken in het financieel beheer van het familiefortuin. Als student liep hij onder meer stage bij Weight Watchers en Invus in New York. Later werkte hij als auditor bij PwC Belgium, en sinds 2016 zetelt hij naast zijn vader in de bestuursraad van Artal. Amaury Wittouck is ook verantwoordelijk voor Immobilière Fougeraie, de vastgoedvennootschap die het familiekasteel in Ukkel beheert. Wittouck investeerde meer dan 20 miljoen euro in het volledig gerenoveerde kasteel. De andere kinderen van Wittouck zijn niet direct betrokken bij het beheer van het familiepatrimonium. De oudste dochter Amandine, 38 jaar, is actief in de kunstwereld en in de ruitersport. De tweede dochter, Flore, werkt in Amsterdam bij een liefdadigheidsorganisatie. De jongste zoon Kyril is dataspecialist bij een Brusselse appontwikkelaar.