Met failliet Durobor verdwijnt de drinkglasindustrie uit België

Het bedrijf Durobor Glassware uit Soignies in Henegouwen heeft deze week de boeken neergelegd. Daarmee verdwijnt de laatste producent van drinkglazen uit België. Aanleiding voor de faling is een geweigerd bankkrediet waardoor een moderniseringsprogramma niet kon worden uitgevoerd. Durobor sluit daarmee een lange lijdensweg af van te hoge investeringskosten, te hoge loonkosten en te zware internationale concurrentie. 150 werknemers moeten op zoek naar een andere job.



Durobor kon enkel overleven met financiële steun van het Waals gewest. Die was ook nu bereid 4 miljoen euro in een nieuwe glasoven te pompen. De private eigenaar Herman Green wou 1,5 miljoen euro inbrengen. Maar de 5 miljoen euro bankkredieten om de investering af te ronden, bleven uit. Een te groot industrieel risico, zo oordeelde BNP Paribas.

Herman Green wijst onder meer naar de internationale concurrentie. De Franse concurrent Arc en het Turkse Pasabache worden volledig gesubsidieerd door hun respectieve staten. De vakbonden in Soignies verwijten de Waalse regering dat ze geen overnemer hebben gezocht voor Durobor. Maar de kans dat het bedrijf nog kan doorstarten lijkt zeer onwaarschijnlijk.