Durobor: de Vlaamse aandeelhouders van een (laatste) Waals symbool

In het Waalse Soignies zijn het spannende dagen voor de 220 werknemers van glasproducent Durobor. Het Waals gewest moet beslissen of ze geld blijft pompen in deze laatste restant van wat ooit een belangrijke Waalse industrietak was, de productie van holglas. Minder bekend is dat Durobor eigenlijk in Vlaamse handen was via de holding Holsoi. 46 % van Holsoi wordt gecontroleerd door een 18-tal Vlaamse investeerders die werden aangebracht door SDM-Valorum. Voor hen is de zaak bekeken, zij beslisten om de boeken van Durobor neer te leggen. Een beslissing die werd opgeschort op vraag van het Waals gewest.



Durobor was lange tijd een parel van de industriële Waalse economie. Maar zoals elke zware industrie kreeg de glasproducent af te rekenen met moordende concurrentie uit lage loonlanden en de mondialisering. Zelfs met een relatief modern productiepark, goed voor een wekelijkse productie van 1,25 miljoen glazen en flessen, kon Durobor niet overleven. De cijfers die op vraag van het Waals gewest werden opgemaakt, spreken voor zich. De maandelijkse loonkost bedraagt 650.000 euro, de productiekost 35.000 euro. Gasleverancier Ores van zijn kant wil op korte termijn 420.000 euro openstaande schuld afrekenen, zo niet gaat de gaskraan dicht en meteen ook de continu gasoven. Jaarlijks draait Durobor om en bij een half miljoen euro verlies.

De holding Holsoi pompte in  totaal 4,4 miljoen euro in Durobor. Holsoi is voor 54 % in handen van de holding Decover die op haar beurt wordt gecontroleerd door de Durobor-managers Guy Kuypers en Frédéric Jouret. 46 % is in handen van een groep Vlaamse investeerders waaronder Frans Florquin, ex-directielid van KBC. Holsoi ziet zijn investering alvast verloren gaan. In het beste geval kan de holding nog schuldeiser worden na de doorstart van Durobor.