MILIEU – Familie Aertssen komt in woelig vaarwater terecht

Het aannemersbedrijf Aertssen uit Stabroek, in handen van de gelijknamige familie, wil gedurende vijftien jaar in totaal 750.000 m³ of zo’n 1,2 miljoen ton grond storten in de Damslootvijver in Destelbergen. Daarvoor moeten elke dag gemiddeld 34 tot 50 vrachtwagens op het domein komen. Dat zijn 60.000 vrachtwagens per jaar en dat vijftien jaar lang. Het verzet tegen de plannen van Aertssen is groot en breed. De Damslootvijver is eigendom van de vzw Royal Belgian Sailing Club (RBSC). Op het meer wordt volop gezeild. Opmerkelijk daarbij is dat de familie Aertssen zelf verwoede zeilers zijn, ook binnen RBSC.De Damslootvijver lig pal naast de E17 in Destelbergen. De vijver werd destijds dan ook uitgegraven om de verhoging van de snelweg mogelijk te maken. Opmerkelijk genoeg zou hij nu terug aangevuld worden met grond afkomstig van Vlaamse bouwwerven. Bedoeling is dat afgegraven grond opnieuw wordt gebruikt, maar momenteel is er een groeiend overschot aan grond bij bouwwerken. Aertssen is onder meer gespecialiseerd in grondverzetting.

Voor de vijver zelf zou de gestorte grond niet direct een probleem vormen. De vijver is 14 meter diep en kan dus verhoogd worden. Ook de wanden zouden worden versterkt. De gestorte grond is gezuiverd en dus niet schadelijk. Maar de buurtbewoners zijn vooral ongerust over de impact van het project op hun levenskwaliteit. Ook het gemeentebestuur lijkt niet overtuigd. (Lees verder onder de foto)

Evi Van Acker

Onder meer de Olympisch kampioene Evi Van Acker leerde zeilen op de Damslootvijver. Ook met het grondplan zou de vijver blijvend gebruikt kunnen worden voor zeilboten. Opmerkelijk daarbij is dat de familie Aertssen heel wat gerenommeerde zeilers bevat. Luc Aertssen neemt met zijn zeiljacht Falcon deel aan heel wat wedstrijden. Yves Aertssen werd vorig jaar nog eerste in het RBSC clubkampioenschap kust in de categorie CR.

Dat de zeilsport heel wat ondernemers in haar rangen telt, mag duidelijk zijn. RBSC voorzitter François Goubau is met zijn aannemingsbedrijf Genisol betrokken bij de projectontwikkelaar Domus Team. Secretaris van de vzw Carl Sabbe is dan weer de mede oprichter van het Oost-Vlaamse IT-bedrijf Savaco. Penningmeester Philippe Fimmers is consultant. Hij werkte vroeger voor PwC en nu voor het Franse Eight Advisory. RBSC kreeg in 1951 het beheer over de jachthaven in Zeebrugge. In 1999 kocht de vzw de Damslootvijver in Destelbergen.