Miljardair Fabien Pinckaers versnelt de groei van Odoo (maar vermindert de winst)

Fabien Pinckaers

Odoo, de Waalse softwareontwikkelaar die werkt met een opensource model, kon zijn omzet vorig jaar optrekken van 244 naar 324 miljoen euro. De winst daarentegen smolt weg van 2,5 naar 0,6 miljoen euro. Dat komt omdat meerderheidsaandeelhouder en eigenaar Fabien Pinckaers, 45 jaar en miljardair, een eigengereide politiek voert. Eind 2022, wanneer alle Odoo-concurrenten hun prijzen verhoogden, verlaagde Pinckaers zijn tarieven voor kleine bedrijven. Dat kostte op slag enkele miljoenen. Maar na de prijsverlaging groeide de klantenportefeuille snel. Het is op die groei dat Pincaers mikt. Voor 2024 ambieert hij een groei van 45 procent tot 50 procent. In 2026 moet daarmee de kaap van één miljard zijn bereikt. Eert de groei, dan de winst, lijkt het motto van Pinckaers te zijn.

Odoo is ontwikkelaar en leverancier van software voor een breed gamma van bedrijfstoepassingen, van websitebeheer tot personeelsadministratie. Het bedrijf biedt 80 procent van de applicaties gratis aan, maar voor extra applicaties zoals boekhouding moet een standaardprijs worden betaald van 20 euro per gebruiker per maand. Voor dat geld heeft de gebruiker toegang tot het hele pakket Odoo applicaties. De broncode is open source en dus vrij kopieerbaar. Dat resulteert er in dat om en bij 100.000 voltijdse ontwikkelaars actief in de community rond het bedrijf maar dus niet op de payroll staan. Op die payroll staan 1.578 voltijdse werknemers, los van de freelancers die betaalde diensten aanbieden, waarvan 502 in Nood- en Zuid-Amerika en 704 in Europa. De loonkost van de groep steeg van 58 naar 82 miljoen euro.



Pinckaers houdt vast aan de controle van een meerderheidsbelang, ondanks de intrede van durfkapitalisten die de waarde van het bedrijf willen optimaliseren. Dat hij zijn prijzen kon verlagen, verklaart hij precies door zijn controle op de groep. “Om onze cultuur te behouden, doen we vooral aan interne promotie”, zei Pinckaers daarover. “Zeer zelden rekruteren we managers van buiten ons bedrijf. We denken dat leiders hebben belangrijker is dan managers aannemen. En dat doen we door de beste werknemers naar voren te schuiven. De enige manier om manager te worden is door de beste van het team te worden. Dat maakt het mogelijk om de cultuur te behouden. Een manager mag geen people manager zijn, dat heeft geen nut. Voor mij zijn het teamleaders die ten dienste staan van het team. Ze coachen hen, ze leren hen dingen. Dus ze moeten ook beter zijn dan het team om dat te kunnen doen.”