Miljonair Stéphane Robert toont zich in nieuwe Nederlandse ambassade

De projectontwikkelaar Eaglestone heeft zijn kantoorgebouw K-Nopy in het centrum van Brussel verkocht aan de Nederlandse staat. Die zal in het gebouw van 8.200 m² zijn nieuwe ambassade onderbrengen samen met zijn permanente vertegenwoordiging bij de Europese Unie, goed voor een investering van 78 miljoen euro. Eaglestone is voor 35 % in handen van de Belg Stéphane Robert. Die verkocht vorig jaar 30 % van zijn bedrijf aan de holding Bois Sauvage van de familie Paquot. Stéphane Robert woont en is vooral actief in Monaco. Hij behoort er tot de intimi van de Monegaskische prins Albert. Zo controleert hij onder meer 5 % van L’Anse du Portier, de tijdelijke vennootschap die met een investering van 2 miljard euro 6 hectare op de zee wil winnen, goed voor 120 luxe appartementen. Als projectontwikkelaar is Eaglestone discreet actief in België, Frankrijk en Luxemburg. Met zijn Luxemburgse holding Treborasset alleen al is Stéphane Robert goed voor 60 miljoen euro.Stéphane Robert beheert een investeringsfonds en is sterk actief in de vastgoedsector. In Monaco behoort hij tot de meest invloedrijke Belgen die ook gerekend worden tot de intieme kring van prins Albert. Zo beheert hij 5 % van het project L’Anse du Portier. Dat project moet via landwinning op zee plaats onder meer bieden aan 120 nieuwe luxe appartementen. Het volledige project heeft een globale commerciële waarde van 3 tot 3,5 miljard euro. Daar staat een investering tegenover van 2 miljard euro. Robert zit er als aandeelhouder in het gezelschap van de familie Pastor die 36,5 % controleert van het project. De familie Pastor wordt beschouwd als de tweede belangrijkste familie van Monaco na de familie Grimaldi. Andere aandeelhouders van het project zijn de Monegaskische families Brianti (10.5%) en Casiraghi (10.5%), de Spaanse familie Lopez de la Osa (10.5%) en de Nederlandse familie Markus Meijer (10,5 %). Opmerkelijk is de aanwezigheid van de Kazachse oligarch Bulat Utemuratov, goed voor 5%. Utemuratov was een beschermeling van de vroegere Kazachse president Nursultan Nazarbayev.

Het project moet 120 kwalitatieve wooneenheden huisvesten, goed voor in totaal 60.000 m² naast 3.000 m² winkelruimte. Het Prinsdom incasseert contant 400 miljoen euro op de concessie van de site naast zo’n 720 miljoen euro aan 20% btw en registratierechten. Het krijgt ook verschillende faciliteiten: een jachthaven met 30 ligplaatsen, een uitbreiding van het Grimaldi Forum met 9.000 m², een parking met 160 plaatsen en een openbare tuin, samen goed voor nog eens 300 miljoen euro. (Lees verder onder video)

In België werkt Stéphane Robert vooral onder de rader. Met Treborasset investeert hij onder meer in de pizzaketen Loola die nu al vier vestigingen heeft in Brussel en één in Louvan-la-Neuve. De projectontwikkelaar Eaglestone beheert momenteel met 108 medewerkers een portfolio van meer dan 83 projecten in het residentiële en commerciële segment (woningen, kantoren en handelszaken), goed voor meer dan 550.000 m² gebouwde of in aanbouw zijnde projecten. De nieuwe Nederlandse ambassade moet in 2024 worden opgeleverd.