Music Hall en Geert Allaert: het botst financieel langs alle kanten

Geert Allaert (Foto: Belga Images)

De musicalgroep Music Hall en zijn eigenaar Geert Allaert zitten financieel in nauwe schoentjes. Onder druk van corona moest de groep zijn meeste musical uitvoeringen stil leggen. Die producties worden mee gefinancierd door het fiscaal systeem van de tax shelter. Maar het gebruik van dat systeem door Music Hall wordt aangevochten door de fiscus. Het gaat om 8,8 miljoen euro. Het bedrijf van Allaert staat enkel in voor de musical zelf. De vastgoedlocaties van de groep, Vorst Nationaal, het Capitole in Gent en de Antwerpse Stadsschouwburg, zijn verhuurd aan de groep Sportpaleis. Die ligt in een juridisch gevecht met Allaert met nog eens 8 miljoen euro als inzet. Vlaanderen onderzoekt ondertussen of de uitgekeerde subsidies voor de renovatie van het Capitole in Gent correct zijn aangewend. Dat alles is ook slecht nieuws voor media ondernemer Rik De Nolf. Hij leende belangrijke bedragen aan Music Hall en Allaert.

Het ziet er naar uit dat de tijd voor afrekenen voor Allaert gekomen is. Verschillende dagbladen lossen fragmentair nieuws over de financiële moeilijkheden van de groep. Eerste dossier is de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) die de manier aanvecht waarop Music Halle 8,8 miljoen euro heeft aangewend, afkomstig van het tax shelter systeem. Enkele tientallen bedrijven financierden de producties van Music Hall in ruil voor een fiscale aftrek van 150%. De BBI is op zoek naar misbruiken van het systeem. Allaert zegt dat de investeerders daarbij geen risico lopen. Hij vecht het BBI-dossier aan voor de fiscale rechtbank van Brussel.In 2014 sloot Allaert een kaderovereenkomst af met de groep Sportpaleis inzake de verhuur van haar eigendommen Vorst Nationaal en Capitole en haar gebruik van de Antwerpse Stadsschouwburg. Sportpaleis wou dat akkoord omzetten in een erfpachtsysteem. De zaak eindigde voor de rechtbank waarbij het Sportpaleis 3 miljoen inzette en Allaert een tegeneis formuleerde van 8 miljoen. Corona, het stilleggen van de exploitatie en het uitblijven van huurinkomsten, vergemakkelijkte dit dossier niet. Ondertussen startte Music Hall de exploitatie van de Antwerpse Studio Zuid, de vroegere Zuiderkroon. Die zaal zou omgebouwd worden tot een Sprookjesland, opgebouwd rond de populaire musicalfiguurtjes Whoppie en Floppie. Maar dat project werd vorige maand stilgelegd onder druk van corona.

Twee jaar terug startte Allaert de coöperatieve vennootschap Musical Rainbows op. Die zou de internationale expansie van de groep ondersteunen. Financiers waren onder meer de Crelan groep en Koinon, de investeringsvennootschap van Rik De Nolf. Koinon is ook een belangrijke financier van Music Hall zelf. Geert Allaert heeft zijn belangen overkoepelt in de holding Alpa. Die controleert 80 % van de Music Hall Group. Eind 2020 beschikte Alpa over een eigen vermogen van 3 miljoen euro.