Muyters tackelt Verhaeghe

Stadion Club BruggeHet zit vastgoedondernemer Bart Verhaeghe van Uplace dezer dagen niet echt mee. Nadat hij blijft ter plaatse trappelen in het Uplace-dossier in Machelen wordt hij nu ook getackeld door de Vlaamse minister van Sport Philippe Muyters (N-VA). Die boort Verhaeghe een verlies van 2,5 miljoen euro subsidies door de neus voor de bouw van het nieuwe stadion van Club Brugge. Verhaeghe reageert laconiek: “We hebben altijd gezegd dat we het station op eigen krachten gingen bouwen”. Zijn collega-voorzitters wrijven zich echter in de handen. De 2,5 miljoen wordt immers verdeeld over Oostende van Marc Coucke, Lokeren van Roger Lambrecht, FC Antwerp en Lommel.Omdat Vlaanderen kampt met een achterstand op vlak van multifunctionele stadioninfrastructuur, besliste de Vlaamse regering in 2014 om 8 miljoen euro vrij te maken zodat clubs zouden investeren. Vlaanderen draagt maximaal 10% van de investeringskost, met een plafond van 750.000 euro voor een renovatie en 2,5 miljoen euro voor een nieuwbouw. De renovaties moesten gerealiseerd zijn tegen 2017, een nieuwbouw krijgt tijd tot 2019. De vraag was groter dan het voorziene budget, waardoor een aantal clubs op de wachtlijst terechtkwamen. Indien een project onderweg afviel, zou het betreffende budget toegewezen worden aan de volgende projecten in de rangschikking.

Het Brugse stadsbestuur, onder leiding van SP.a burgemeester Renaat Landuyt, diende een dossier in voor de bouw van een nieuwe multifunctionele sportsite aan de Blankebergse Steenweg met een stadion voor Club Brugge van 40.000 zitjes en voor Cercle Brugge van 12.500 zitjes. Maar intussen blijkt dat Cercle Brugge verkiest op de Jan Breydelsite te blijven.

En die aanpassing zint Muyters niet. De minister liet de zaak onderzoeken en oordeelt nu dat het Brugge-project niet meer aan de oorspronkelijke voorwaarden voldoet. “Nu definitief duidelijk is dat het gezamenlijke project van Club Brugge en Cercle Brugge aan de Blankenbergse Steenweg afgeblazen wordt, komt 2,5 miljoen euro vrij om te herverdelen naar de volgende projecten in de ranking”, klinkt het.

Daardoor krijgt KV Oostende 119.500 euro extra bovenop de eerder toegekende 630.500 euro en gaat er 750.000 euro naar de renovatie van het stadion van Sporting Lokeren(Daknam), 250.000 euro naar de renovatie van het stadion van Royal Antwerp FC en 1,19 miljoen euro naar de bouw van een nieuw stadion door Lommel United.

Bij Club Brugge is men niet verrast door de beslissing van Muyters, die men “in de lijn van de verwachtingen” noemt. Voorzitter Bart Verhaeghe reageert laconiek: “Wij hebben altijd gezegd dat we ons stadion op eigen kracht zouden bouwen. De plannen voor ons eigen stadion worden alsmaar concreter en de toekomst ziet er goed uit. De locatie op de Blankenbergse Steenweg ligt vast, de ruimtelijke uitvoeringsplannen zijn in opmaak en we hebben een sterk dossier voor wat betreft de milieueffectenrapportage. De gesprekken met de Stad Brugge lopen erg constructief, de neuzen staan in dezelfde richting en zo hopen we dat we aan de start van het seizoen 2019-2020 onze supporters van hun nieuwe voetbaltempel kunnen laten genieten met topvoetbal.”