Neelie Kroes was als EU-commissaris bestuurder van offshore vennootschap op de Bahama’s

kroesIn 2004 zweert de Nederlandse politica Neelie Kroes een dure eed. Voor het Europees parlement verklaart ze dat ze na haar mandaat als Europees commissaris nooit nog een ander mandaat in het bedrijfsleven zal opnemen. Het parlement gelooft haar en bevestigt haar als de machtige Europese commissaris van Mededinging. Nu blijkt dat Kroes op datzelfde moment bestuurder was van de holding Mint, een offshore holding gevestigd op de Bahama’s. Een mandaat dat ze nooit zal melden aan de Europese instanties alhoewel ze daar wel toe verplicht is. Een pijnlijke vergissing, laat de advocaat van Kroes weten.Een en ander blijkt uit de Bahama’s Leaks, 1,3 miljoen pagina’s aan documenten over 175.000 offshore structuren op de Bahama’s eilandengroep die nu zijn vrijgekomen, een waardige opvolger van de Panama Papers. Kroes is de meest bekende naam die opduikt in de papieren. De bewuste holding Mint wordt in 2000 opgericht door de Jordaanse financier Amin Badr-El-Din. Hij vraagt Kroes als bestuurder, iets waar de politica op in gaat. Mint is opgericht als vehikel om stukken over te nemen van de Amerikaanse energiereus Enron die op dat moment wankelt en later zal vallen. Maar Mint zal nooit actief worden. Toch blijft Kroes bestuurder van Mint tot 2009. Een vergetelheid, zegt haar advocaat nu, Kroes dacht ze ontslagen was als bestuurder.

Neen dus. Als Europees commissaris van Mededinging ontpopt Kroes zich als een harde tante die multinationals alle kanten van het speelveld laat zien. Ze voert onderzoeken tegen een aantal grote energiebedrijven waaronder Electrabel. En dat terwijl ze zelf bestuurder is van een offshore vennootschap die actief moest worden in de energiesector.

“De onderneming Mint is nooit operationeel geworden, dat is de reden dat de functie niet is gemeld, aldus haar advocaat. Voor mevrouw Kroes was het boek reeds gesloten toen de onderhandeling over de overname van Enron in 2000 definitief was afgebroken. Toen zij vier jaar later aantrad als lid van de Europese Commissie is deze functie daarom niet aangemeld. Formeel was mevrouw Kroes in overtreding toen zij deze functie niet meldde. Zij was te goeder trouw, en heeft er ook nooit weet van gehad dat zij later alsnog werd uitgeschreven. Mevrouw Kroes zal de president van de Europese Commissie Juncker daarvan op de hoogte brengen. Zij is bereid de consequenties daarvan te aanvaarden.”