NETWERK: De Vrienden van de Vlaamse Opera

Otello
Foto: Annemie Augustijns

Veel Rijkste Belgen zijn actief op cultureel vlak, als sponsor, als mecenas of gewoon als investeerder. Soms is het daarbij handig het nuttige aan het aangename te koppelen. Een positie als sponsor kan ook leiden tot de creatie van een nieuw netwerk. De Rijkste Belgen gaat op regelmatige tijdstippen dergelijke netwerken ontrafelen en aan u voorstellen. Wie ontmoet wie op welke plaatsen. Vandaag gaat de spits er af met De Vrienden van de Vlaamse Opera. En dat zijn meteen ook De Vrienden van het Ballet van Vlaanderen.Enkele jaren terug fuseerde de Vlaamse Opera met het Ballet van Vlaanderen om uit te groeien tot de grootste culturele instelling van Vlaanderen. Voorzitter van de raad van bestuur werd Pol Bamelis, door de wol geverfd manager die onder meer carrière maakte bij de Duitse groep Bayer en bestuurder was bij onder meer Bekaert, Crop Design, Innogenetics, Recticel en Sioen. Die raad van bestuur wordt vooral bezet door werknemers van de Opera, politici zoals André Gantman en Philip Heylen maar ook door bijvoorbeeld super-ambtenaar Frank Van Massenhoven.

Rijke Belgen opereren liefst in de schaduw. Bij de Opera is dat de vzw Vrienden van de Opera, een vzw die de instelling ondersteunt en een 1.000-tal leden telt. Onder de beschermleden die zich bekend maken, vinden we onder meer Frank en Rita Arts, de broer van barones Dora Janssen-Arts, Myriam De Witte-Versele, Theo en Gunhilde Roussis-Van Gorp, Victor en Lea Swerts en Bernard Van Hool.

De raad van de bestuur van de Vrienden stellen we graag persoonlijk aan u voor.

Ria Brullemans, echtgenote van de Leuvense arts-specialist Ludo Schellens, actief in de verhuur van studentenkamers, mecenas en voorzitter

Joris Bulteel, communicatiespecialist van het bureau Whyte Corporate Affairs, gespecialiseerd in overheidscommunicatie

Wouter De Geest, topman van BASF België

Philippe D’heygere, eigenaar van de producent van industriële wasmachines Lapauw

Pol Dewaele, oprichter van de gelijknamige vastgoedgroep

Maxime Hamers, zelfstandig accountant

Ingrid Luyten, weduwe van vastgoedmakelaar Hugo Ceusters

Theo Peeters, gewezen bankier, topman van de bank BBL, nu ING

Isabelle Santens, eigenares van de kledinggroep Xandres en bestuurder van Proximus, een fel begeerd mandaat

Philippe Thewissen, verantwoordelijk voor de Handelsvereniging Meir

Martine Van den Weghe, echtgenote van chemie- en vastgoedondernemer Jan De Clerck

Peter Vandamme, ondervoorzitter van de raad van bestuur van de Opera en politierechter in Brugge die niet bang is van de media

Stefaan Voet, advocaat, prof RUGent

De raad van bestuur van de Vrienden van de Opera kan terugvallen op een aantal praktijk medewerkers. De raad komt normaal vier keer per jaar samen. Ze organiseert events voor de leden van de vzw. Sommigen combineren dat met effectief netwerken. Zo was er vorig jaar een tea party op het privé-domein van één van de bestuurders met culturele optredens.