NewB wordt Franstalig verkoopkantoor van Gentse VDK Bank

Leen Van den Neste, voorzitter van het directiecomité van VDK Bank. (Foto: VDK Bank)

De Gentse VDK Bank wil de 13.000 resterende bankklanten van de falende coöperatieve bank NewB overnemen samen met hun 90 miljoen euro aan tegoeden. Ook het beleggingsfonds NewB Invest, met 50 miljoen euro onder beheer, wordt overgeheveld. NewB verloor zijn banklicentie nadat het niet kon voldoen aan zijn kapitaalvereisten. Nu wordt de vennootschap een verkoopkantoor van VDK gericht op Franstalig België. VDK groeide uit de christelijke arbeidersbeweging en sluit daarmee aan bij de ethische doelstellingen van NewB. 22 % van VDK is in handen van de Gentse NV Volksvermogen en 17 % rust bij Belfius. De industrieel Paul Bostoen, bekend als eigenaar van de groep Christeyns, controleert 4 % van VDK. De overname moet wel nog worden goedgekeurd door de bankautoriteit en de coöperatieve aandeelhouders van NewB.

Driekwart van de NewB-klanten is Franstalig. ‘Actief worden in Franstalig België was voor ons eerder een verre droom dan een kortetermijnproject. Met NewB diende zich echter een mooie kans aan’, zegt VDK-CEO Leen Van den Neste in de Tijd. ‘We worden een digitaal agentschap van VDK en zullen producten van VDK verdelen onder zijn naam’, zo vult NewB-CEO Thierry Smets aan. Het gaat om alle producten van de Gentse bank, met uitzondering van verzekeringen. Daarvoor is NewB nog tot in 2026 gebonden aan de Franse verzekeraar Monceau, tegelijk de belangrijkste financier van de bank.



NewB ontvangt een vergoeding voor de VDK-producten die ze verkoopt. Details daarover zijn niet bekend. Het is ook niet duidelijk of VDK een overnameprijs betaalt voor NewB. Wel duidelijk is dat er geen kapitaalverhoging komt in de vroegere coöperatieve bank. Nu die haar banklicentie kwijt is, is daar geen nood meer aan. Normaal dit weekend komen de coöperanten van NewB samen om zich uit te spreken over die plannen. Vraag is wat ze zelf nog kunnen recupereren van hun aangekochte aandelen. De verwachting is dat ze de deal met VDK alsnog goedkeuren.