NIEUW – 20 miljoen euro kapitaal voor familie Dewitte en Weba

De familie Dewitte heeft zichzelf vorig jaar 20 miljoen euro kapitaal uitgekeerd. De financiële operatie komt één jaar na het wegvallen van vader Raf Dewitte die in 2018 op 93-jarige leeftijd overleed. Hij lag aan de basis van de uitbouw van de drie meubelwinkels in Gent, Deinze en Bergen en een webshop, alles onder de naam Weba. Bij het brede publiek werd die naam bekend door animatie spotjes van cartoonist Marec. Vorig jaar stond het bedrijf voor een omzet van 73 miljoen euro, goed voor een cash flow van 9,6 miljoen euro en netto winst van 4,4 miljoen euro.Raf Dewitte was de zoon van een vlasboer uit het Oost-Vlaamse Ooigem aan de Leie. Zijn moeder stierf toen hij twaalf was, de komst van een stiefmoeder was aanpassen. Op zijn vijftiende moest hij mee op het veld werken, vlas binnenhalen. Raf was een ondernemer en startte een handel in leemplaten en later spaanplaten, gemaakt van vlasvezels. Tot de economische crisis in de jaren ‘80 uitliep op een faillissement.

Raf was 55 en moest een nieuw begin zoeken. In ’82 nam hij een meubelzaak over in Deinze en noemde die ‘Meubelen Troef’. Zonen Jan en Dirk stapten mee in. Drie jaar later kocht hij ‘de Weba’, een koophal in een oud fabrieksgebouw aan de rand van Gent, een vroegere coöperatieve van de Vooruit. Hij vormde beide zaken om tot Weba’s. Later volgde nog een winkel in Bergen. En een webshop. Allemaal ondersteund door geanimeerde reclamefilmpjes.

Maar Raf Dewitte is altijd blijven geloven in vlas. Bij de oprichting van de spaanderplatenproducent Unilin schreef Rafaël Dewitte in op 25 aandelen van het bedrijf. In 2005 betaalde de Amerikaanse gigant van vloerbekleding Mohawk 2,2 miljard euro voor Unilin. Een deel daarvan vloeide naar de familie Dewitte. Raf Dewitte laat 8 kinderen, 26 kleinkinderen en 32 achterkleinkinderen na.