Familie Dewitte [276]

Vermogen € 87 943 000
Gekend als WEBA
Activiteit Meubeldistributie
Inplanting Gavere
Huidige positie 276


Het verhaal van WEBA begon in 1982, wanneer Raf Dewitte in Deinze de winkel Troef opricht. In 1985 komt daar een winkel in Gent bij, en die wordt WEBA gedoopt. ‘Eerder voor de grap lieten we toen Philomène Troef trouwen met Arsène Weba, een figuurtje dat tekenaar Marec had ontworpen’, zegt woordvoerder Stefaan Couvreur. ‘Zo werd de winkel in Deinze ook WEBA. Het was toen niet de bedoeling Arsène te behouden, maar hij is hét gezicht van de winkel geworden. Mensen vragen zelfs of ze Arsène Weba kunnen spreken.’

WEBA is nog steeds een familiebedrijf. De vestiging in Gent wordt geleid door zoon en dochter Dirk en Lieve Dewitte. Woordvoerder Stefaan Couvreur is de man van Lieve. De vestiging in Deinze is in handen van Jan Dewitte, en Stefaan Dewitte zit in WEBA Mons. ‘Onder meer die familieband is de sterkte van WEBA’, zegt Couvreur.

De komst van de Zweedse meubelgigant Ikea naar Gent in 2008 zorgde voor de nodige onrust bij WEBA. Die werd zelfs op de spits gedreven wanneer Ikea twee van haar wagens ging parkeren op de parking van WEBA. Maar de familie Dewitte laat zich niet afschrikken. ‘We vinden in onze cafetaria in Gent steeds meer potloodjes van Ikea. Dat zijn mensen die van Ikea afzakken tot bij ons’, zo klinkt het. De familie beschikt ook over een speciaal spaarpotje. Bij de oprichting van de spaanderplatenproducent Unilin schreef Rafaël Dewitte in op 25 aandelen van het bedrijf. In 2005 betaalde de Amerikaanse gigant van vloerbekleding Mohawk 2,2 miljard euro voor Unilin. Een deel daarvan vloeide naar de familie Dewitte.