Philippe Croonenberghs [274]

Philippe Croonenberghs

Vermogen € 88 101 000
Gekend als Texaf
Activiteit Investeringen in Congo en in vastgoed
Inplanting Brussel
Tendens Stijgend
Huidige positie 274


Texaf, voluit ‘Textiles Africains’, stond in 2000 aan de rand van de financiële afgrond. Ooit was het bedrijf de grootste stoffenproducent van Afrika. Begin jaren 90 liep de productie op tot meer dan 20 miljoen meter doek per jaar. Daarna werd toen nog Zaïre geplunderd. Het distributieapparaat stuikte in elkaar, de katoenplantages werden vernield. De holding Cobepa, de eigenaar van Texaf, besliste in 2002 zich terug te trekken en verkocht zijn Congolese textieldochter via een managementbuy-out aan gedelegeerd bestuurder Philippe Croonenberghs. Die haalde Texaf uit het moeras. Croonenberghs investeerde in vastgoed (appartementen, villa’s met zwembad, commerciële ruimtes en kantoren) in de hoofdstad Kinshasa. Het vastgoedpark van Texaf zorgde voor meerwaarden. Open-VLD-politicus Herman De Croo was lange tijd onafhankelijk bestuurder bij Texaf. Dominique Moorkens (Alcopa) neemt er het voorzitterschap waar.

In 2022 maakte Croonenberghs bekend dat hij met Texaf ook grote digitale ambities kostert in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Silikin Village moet er een digitale hub worden van 15.000 m² die plaats biedt aan 1.600 studenten, start-ups en opleiders. Maar naast dit digitaal project richtte Croonenberghs samen met zijn gezin de private stichting ‘Bandeko Na Biso Ba Congolais’ op, wat zoveel wil zeggen als ‘Mijn Congolese broeders en zusters’. Croonenberghs gelooft in de Congolese jeugd en wil ook wat teruggeven aan Congo. “In tegenstelling tot Silikin Village, zal het gaan om kleinere projecten.” zo zegt hij aan onze redactie. Er lopen al enkele gesprekken met NGO’s maar concrete voorstellen zijn er nog niet. ‘Bandeko Na Biso Ba Congolais’ beschikt over een kapitaal van één miljoen euro.

Philippe Croonenberghs overleed in mei 2023 op 73-jarige leeftijd. Zijn belang van 62 % in Texaf is nu voor vier gelijke delen in handen van zijn kinderen Charlotte, Gaëlle, Gérald en William Croonenberghs.